Klausův poradce i podnikatel jménem Jakl. Ti všichni budou za Svobodné dobývat Senát

19.07.2014 18:36

Strana svobodných občanů dnes schválila kandidáty pro podzimní senátní volby. Mezi 13 adepty na post v Senátu je například exposlanec a bývalý poradce prezidenta Václava Klause Jiří Payne, který bude zároveň lídrem Svobodných v komunálních volbách. ČTK to sdělila mluvčí Svobodných Kateřina Kašparová.

Klausův poradce i podnikatel jménem Jakl. Ti všichni budou za Svobodné dobývat Senát
Foto: red
Popisek: Logo Strany svobodných občanů

„Republikový výbor strany schválil seznamy kandidátů pro senátní a komunální volby v letošním roce. Všichni kandidáti vzešli z primárek, hlasování členů a příznivců strany na internetu, které se u Svobodných konají už od vzniku strany," uvedla mluvčí.

Úspěch v celostátních volbách zaznamenali Svobodní až letos

Místopředseda Svobodných Payne bude usilovat o senátní mandát v Praze 10, kde se konají 19. a 20. září doplňovací volby za Jaromíra Štětinu, který uspěl v nedávných evropských volbách. Ostatní senátoři vzejdou z říjnových voleb. Pro Prahu 1 vybrali Svobodní podnikatele Aleše Rykla, pro Prahu 5 vysokoškolskou pedagožku Miluši Korbelovou a pro Prahu 9 podnikatele Františka Pecku. V Olomouci půjde do voleb filmový historik Pavel Taussig, v Hradci Králové šéfredaktor časopisu Jiří Hejhálek, v České Lípě advokát Oldřich Voženílek, v Děčíně podnikatel Vladimír Gregor, v Chebu podnikatel Václav Jakl, ve Žďáru nad Sázavou živnostník Josef Fendrych, v Příbrami lékař Karel Beneš, ve Strakonicích psycholog Václav Trojan a v Pelhřimově živnostník Lubomír Havránek.

Strana svobodných občanů vznikla v roce 2009. U zrodu stáli většinou bývalí členové ODS, i šéf strany Petr Mach byl občanským demokratem. Úspěch v celostátních volbách zaznamenali Svobodní až letos, když získali jedno křeslo v Evropském parlamentu. Europoslancem se stal Mach. Už v roce 2009 se Svobodní účastnili evropských voleb a poté dvakrát voleb do sněmovny, ale nepodařilo se jim překročit hranici pro zisk křesel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…