Klausův syn a ministr Chládek. I to je dnešní sestava u Jílkové

06.11.2014 15:20

Dnes se v pořadu České televize Máte slovo sejdou zastánci i odpůrci jednotných přijímacích zkoušek na střední školy. Experti budou debatovat o možnosti zavést povinnou maturitní zkoušku z matematiky.

Klausův syn a ministr Chládek. I to je dnešní sestava u Jílkové
Foto: ČT
Popisek: Moderátorka pořadu Máte slovo Michaela Jílková

Ministr školství Marcel Chládek a jeho úřad nastolili téma jednotných přijímacích zkoušek na střední školy. Sítem jednotných testů by měli projít žáci v celé republice už v roce 2016. Ministerstvo také uvažuje o povinné maturitě z matematiky.

Většina ředitelů středních škol se zavedením jednotných přijímaček údajně souhlasí. Odborníci, kteří naopak nesouhlasí, tvrdí, že se tímto budou diskriminovat především děti ze sociálně slabých rodin, které nemají peníze na přípravu na testy. A také, že základní školy budou připravovat své žáky jen na testy a ostatní předměty se budou zanedbávat a zúží se tak vyučovací látka.

Opozice, mnozí ředitelé škol i odborníci ale varují, že se mnohým  z  nadaných studentů mohou navždy uzavřít dveře k lepšímu vzdělání a také, že tímto  vznikne přebytek vyučených lidí, kteří budou mít daleko větší potíže najít zaměstnání než absolventi škol s maturitou.

Kdo bude mít z tohoto systému prospěch a koho může poškodit? A mají maturovat z matematiky také studenti škol, na kterých se dosud matematika nevyučovala? To jsou otázky do diskuze.

Zazní názory pro i proti

V pořadu Máte slovo dnes budou diskutovat expert ODS na školství Václav Klaus ml., místopředseda Asociace ředitelů gymnázií ČR Alfréd Dytrt a také zástupkyně studentů Kristýna Šoukalová. Tu letos čeká maturita na obchodní a hotelové škole.

K tématu přispěje i budoucí středoškolský pedagog, nyní vysokoškolák Kryštof Petrásek. Jednotné zkoušky podporuje rovněž předseda Unie školských asociací ČR – CZESHA Jiří Zajíček a vyslovuje se i pro maturitní zkoušku z matematiky. „Matematika je základní znalostí, která napomáhá formovat lidské myšlení a rozvíjí logiku. Pro znalostní společnost je naprosto nepostradatelná. Na druhou stranu jsou zde obory vzdělávání, pro které je velmi vzdálená. Proto je nutné k této otázce přistoupit velmi citlivě. U technických oborů vzdělávání a gymnaziálních oborů je tento požadavek relevantní,“ tvrdí.

U Michaely Jílkové nebude chybět ani ministr školství, sociální demokrat Marcel Chládek. Svými zkušenostmi a názory do diskuze přispějí také ředitel  Gymnázia Jiřího Wolkera v Prostějově Michal Šmucr a ředitel Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat) Jiří  Zíka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…