Klimaaktivisté v Berlíně přitvrdili. Blokují i sanitky. Došlo na pěsti. A vyplulo, kdo je financuje

19.05.2023 17:20

Německé hlavní město v posledních dnech trpí blokacemi ulic, které od poloviny dubna přicházejí od klimatických aktivistů ze skupiny Poslední generace (Letzte Generation) s cílem terorizovat tamní obyvatele a paralyzovat Berlín. Protesty, během nichž je zaznamenáno zablokování již 78 vozidel záchranářů, pokračovaly i ve čtvrtek, kdy organizace chtěla záměrně Berlíňanům bránit v opuštění města během tamních prázdnin 14 blokádami, a v pátek ráno, kdy zablokovali 11 dopravních tepen. Na jedné z dálnic si to však řidiči nenechali líbit. Aktivisté tvrdí, že na ně motoristé „zaútočili“.

Klimaaktivisté v Berlíně přitvrdili. Blokují i sanitky. Došlo na pěsti. A vyplulo, kdo je financuje
Foto: Repro Twitter @AufstandLastGen
Popisek: Blokování dopravy Poslední generací v Berlíně

Anketa

Má ministr financí Zbyněk Stanjura vaši důvěru?

1%
97%
hlasovalo: 44416 lidí
Německá veřejnoprávní stanice RBB v pátek ráno informovala, že se motoristé do aktivistů ze skupiny Poslední generace (Letzte Generation) pustili poté, co v berlínské oblasti opět během ranní špičky zablokovali řadu tamních komunikací s cílem terorizovat město ochromením dopravy.

Vyhrocená situace měla dle RBB dospět do bodu, kdy se řidiči snažili blokádě Berlína zabránit i za použití násilí a podle fotografa agentury DPA si na ochromené dálnici A100 poblíž sjezdu na Kurfürstendamm protestující klimaaktivisty „podali“ a začali je bít pěstmi a kopat je, aby jim zabránili se k vozovce přilepit.

Podle tamní policie v té době klimaaktivisté Poslední generace paralyzovali dopravu na celkem jedenácti místech Berlína a blokovali příjezdové silnice do německé metropole a stěžejní komunikace včetně Müllerstraße, Frankfurter Allee a Tempelhofer Damm.

Na dálnici A100 se měli čtyři aktivisté přilepit k silnici a dva k autům, čímž se jim nakonec podařilo zablokovat levý a pravý jízdní pruh, blokace prostředního pruhu se jim ovšem nezdařila.

Podobné protesty se dle RBB odehrály i ve čtvrtek, kdy aktivisté z Poslední generace blokovali hned 14 míst v Berlíně, a uvedli, že tak činí, aby záměrně znemožnili berlínským obyvatelům odjezd z města během aktuálních letnicových prázdnin.

„Opravdu mě nebaví betonovat si ruku na asfaltu, nechat na sebe křičet a nechat se odtahovat od motoristů. Nechci to dělat, ale nedbalost vlády tváří v tvář hrozící neúrodě, válkám a sociálnímu rozvratu mě k tomu nutí,“ řekl teprve sedmnáctiletý blokátor dopravy listu Berliner Zeitung.

Na blokování sanitek chodí peníze i z Ameriky

Tagesspiegel uvádí, že se v posledních týdnech Poslední generace radikalizovala a přistupuje i k blokacím záchranářů, přičemž takových případů mělo být v poslední době zaznamenáno několik desítek.

Anketa

Jste spokojen/a s podobou „reformy“, kterou představila pětikoalice?

1%
98%
1%
hlasovalo: 26172 lidí
Během blokád bylo jen od začátku dubna do čtvrtečního večera podle berlínských hasičů 78krát zablokována vozidla záchranářů, přičemž šlo převážně o sanitky. Ve čtvrtek se během rozsáhlých blokádních akcí podle berlínských hasičů aktivistům úspěšně dařilo bránit v poskytnutí pomoci záchranářům hned ve čtyřech případech.

Vše mělo započít hlavně v posledních dnech. V období od června 2022 do konce února totiž bylo zaznamenáno pouze 28 případů, kdy blokády bránily průjezdu vozidel záchranné služby, a události začaly přibývat zejména od 19. dubna, kdy Poslední generace uvedla, že započne blokády s cílem Berlín „paralyzovat“. Klimatičtí aktivisté nyní navíc volí extrémně pevná lepidla a policie tak blokády nemůže rychle ukončit a umožnit zaseklým záchranářům průjezd.

Nová taktika aktivistů má také tkvět v pronajmutí vozů, které následně zastaví uprostřed dálnic a přilepí se k jejich kolům, aby se nadaly odtáhnout.

Dle Tagesspiegelu však organizace aktuálně – i přes „úspěšné“ blokování dopravy a záchranářského sboru – příliš neslaví, jelikož ji trápí nedostatek financí. Na protesty je dle ní potřeba do září získat 800 tisíc eur (přibližně 19 milionů korun), aby akce mohly pokračovat. „Navzdory každoměsíčním tisícům drobných darů se naše pokladny vyprazdňují," oznámila organizace ve čtvrtek s tím, že „větší odpor potřebuje také více peněz“.

Jen za duben podle plátku klimatičtí aktivisté z Poslední generace utratili přes 171 tisíc eur (přes 4 miliony korun). Náklady měly jít zejména na pronájem přednáškových místností a ubytování pro jejich stoupence a zbylá třetina na materiál, stravování a cestovní náklady.

„Abychom využili sílu, která se v posledních týdnech nashromáždila, a byli schopni zaplatit bannery, cestovní náklady a nájemné, přednášky a školení až do září, potřebujeme ještě, zhruba řečeno, 840 000 eur,“ odhadují dle serveru aktivisté.

Několik členů aliance však také pobírá nějaký plat; donedávna byla na burze práce inzerována částečně placená pracovní místa, například pro IT experty nebo vězeňské koordinátory. S tím je však nyní zřejmě konec.

Peníze aktivistům chodí i z Ameriky. Za blokování dopravy a další činnosti má asi čtyřicítka aktivistů dostávat měsíčně 1 300 euro (přibližně 31 tisíc korun) od sdružení Wandelbündnis - Gesamtverband für den sozial-ökologischen Wandel a Tagesspiegel připojuje, že toto sdružení dostává peníze od americké organizace „Climate Emergency Fund“, která je financována například vnučkou ropného magnáta J. Paula Gettyho Aileen Gettyovou.

Podezření ze založení zločinecké organizace

Stanice RBB podotýká, že Poslední generace v této době čelí vyšetřování z podezření, že by se její členové mohli dopustit účasti na založení zločinecké organizace. Neuruppinské státní zastupitelství totiž aktuálně vede vyšetřování pro prvotní podezření z vytvoření zločinecké organizace. Podle úřadů jsou v pozadí tohoto vyšetřování útoky klimatických aktivistů na zařízení v rafinerii PCK Schwedt od dubna 2022.

Německé úřady však ve věci nejsou jednotné. Zatímco Zemský soud v Postupimi prvotní podezření z vytvoření zločinecké organizace potvrdil, Státní zastupitelství v Berlíně vyšetřování v této věci nepovažuje za opodstatněné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

..snad tam nepojede náhodou náš president, napomádovaný Noční vlk Pe-Pa na své motorce., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusečistíčskvrn , 19.05.2023 17:34:39

|  10 |  0

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…