Kluby jsou riziko, varoval Prymula. V Praze se uvažuje o zpřísnění

30.07.2020 13:27

Vládní zmocněnec pro výzkum zdravotnictví Roman Prymula v rozhovoru pro Novinky.cz varoval před šířením viru v klubech a v ubytovnách zahraničních pracovníků.

Kluby jsou riziko, varoval Prymula. V Praze se uvažuje o zpřísnění
Foto: Hans Štembera
Popisek: Roman Prymula, ministr zdravotnictví

Prymula v rozhovoru mimo jiné také uvedl, že v tuto chvíli začíná být Praha riziková. Upozonil na přírůstek nakažených, ke kterému došlo v minulých dnech. "V Praze je nárůst navázán hlavně na ohnisko v klubu Techtle Mechtle," poznamenal s tím, že lidé by měli být odpovědní, dezinfikovat si ruce a když to jde, tak udržovat rozestupy. 

"Uvažuje se i o znovuzavedení roušek ve vnitřních prostorech v Praze," dodal. Největším rizikem nákazy jsou podle něho kluby nebo akce, kde je větší počet osob.

V příhraničních regionech pak podle něho hrají roli pendleři nebo zahraniční pracovníci. "Týkalo se to zejména Moravskoslezského kraje, a to nejen dolů, ale řady menších firem," sdělil. Podle něho je tikající bomba to, že se může nákaza šířit v ilegálních ubytovnách. 

Podle jeho slov bude nyní docházet stále k drobným nárůstům, protože opatření byla rozvolněna po celé Evropě. "Ale průběhy nemoci jsou mnohem lepší než na počátku. To nás naplňuje optimismem a nemusíme proto zemi uzavírat do tvrdého zámku. Musíme však udržovat nemocniční kapacity a být připraveni pro případ exponenciálního růstu. Pokud bude lineární, tak to není na škodu," uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…