Kniha varování před ruskou lží. Přispěli i Fiala s Vondrou

10.04.2023 18:48

Premiér Petr Fiala (ODS) i europoslanec Alexandr Vondra (ODS) napsali obsáhlé texty pro publikaci Prokletí impéria a ruská lež. Rusko a Ukrajina v kontextu a Kontextech. „Rusko tu ovšem zůstává, nikam se nevytratí, a proto musíme vycházet z toho, jaké skutečně je. Bez iluzí a nezodpovědného podceňování,“ komentuje vydání knihy europoslanec Alexandr Vondra.

Kniha varování před ruskou lží. Přispěli i Fiala s Vondrou
Foto: Reprofoto: XTV
Popisek: Alexandr Vondra (ODS)

„Snad tato publikace napomůže tomu, abychom lépe pochopili, co se dnes na Ukrajině odehrává a proč k tomu došlo. A hlavně abychom se napříště vyvarovali chyb a podcenění rizik, která ohrožují naši bezpečnost,“ poznamenal ke knize premiér Petr Fiala (ODS).

„Při interpretaci toho, co ruský vpád na Ukrajinu znamená, se musíme vyvarovat dvou zásadních chyb. Za prvé, ruskou agresi na Ukrajinu nelze redukovat na rusko-ukrajinský konflikt. Není to ‚jen‘ lokální válka s omezenými dopady, která se může vyřešit tím, že nějak vypořádají územní či jiné požadavky Ruska. A za druhé, ruská agrese není jen věcí Vladimira Putina. Rusko nemá samo pro sebe jasně definovanou svoji západní hranici a jeho imperiální instinkt ho vede k opakovaným pokusům o získání části Evropy pod svůj vliv,“ cituje pak Fialova slova v úryvku z knihy Pravý břeh – Institut Petra Fialy.

„Dost bylo planých nadějí, že budeme mít Rusko, po jakém ve snu toužíme. Rusko tu ovšem zůstává, nikam se nevytratí, a proto musíme vycházet z toho, jaké skutečně je. Bez iluzí a nezodpovědného podceňování,“ komentuje vydání knihy také europoslanec Alexandr Vondra.

„Ojedinělá publikace je určena všem, kdo se snaží hlouběji porozumět dějinám, mentalitě a kultuře Ruska i Ukrajiny, historii jejich vzájemných vztahů a současným tendencím ve vývoji obou společností. Nabízí pestrou skladbu studií autorů, kteří se této problematice dlouhodobě věnují, ať již v revue Kontexty nebo jinde. Najdeme zde mimo jiné obsáhlé texty předsedy vlády České republiky Petra Fialy, poslance Evropského parlamentu Alexandra Vondry, ukrajinského filozofa Konstantina Sigova či renomovaného polského historika Andrzeje Nowaka,“ píše ve své anotaci ke knize Books & Pipes. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

tak teď jsem si poprskal klávesnici., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseelefant9 , 10.04.2023 19:30:25
podvodník s lhářem a podvodníkem varují před Ruským lhaním. No to se teda povedlo. To je na Oskara, nebo spíš na Chocholouška.

|  5 |  0

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…