Kníže chce koalici jen se Sobotkou. Ten se mu však vysmál

17.10.2013 18:58

TOP 09 může podle předsedy Karla Schwarzenberga vytvořit po volbách koalici jedině s ČSSD. Podle serveru Týden.cz to Schwarzenberg uvedl v rozhovoru pro příští vydání časopisu Týden, které vyjde v pondělí 21. října. Předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka v reakci sdělil, že jakoukoli spolupráci s TOP 09 vylučuje, a Schwarzenberg následně uvedl, že koalici by například kvůli velkým rozdílům v programech stran nebylo možné ustavit.

Kníže chce koalici jen se Sobotkou. Ten se mu však vysmál
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

Schwarzenberg promluvil o koalici s ČSSD v reakci na otázku Týdne, zda by si uměl představit povolební spolupráci s hnutím ANO Andreje Babiše. "Jediná realistická možnost vytvořit koalici je se sociální demokracií. Nikoliv s hnutím ANO. To mě nezajímá," řekl šéf TOP 09. Předseda ČSSD Sobotka ale dnes sdělil, že o takovém spojenectví strana neuvažuje. "S ODS a TOP 09, které nesou odpovědnost za marasmus uplynulých tří let, jakoukoliv vládní spolupráci vylučujeme," uvedl.

TOP 09 je konzervativní strana stojící na křesťansko-židovských hodnotách

Také Schwarzenberg následně oznámil, že koalice s ČSSD nyní reálně možná není. "V tuto chvíli připadá v úvahu pouze z hlediska očekávaného zisku mandátů. Je ale třeba říci, že ji nebude možné ustavit," sdělil. "Zaprvé ji výslovně zakázal prezident Miloš Zeman. Zadruhé bych nesouhlasil s tím, aby byla TOP 09 v pozici slabšího koaličního partnera. A zatřetí je třeba říci, že naše programy se natolik liší, že by ČSSD musela dělat takové kompromisy, se kterými by rozhodně nesouhlasila," doplnil šéf TOP 09.

I ze strany blízkého partnera TOP 09, hnutí Starostové a nezávislí, zazněly již v minulosti odmítavé výroky. "V případě, že voličům navrhneme věrohodný pravicový program, budeme věrohodní i po volbách a nebudeme 'kolaborovat', takzvaně, s levicovými stranami a s programem, se kterým nemůžeme souznít," řekl v srpnu novinářům Petr Gazdík, šéf hnutí Starostové a nezávislí, které jde do voleb s TOP 09.

Schwarzenberg ovšem v rozhovoru pro Týden prohlásil, že TOP 09 není čistě pravicová strana. "My jsme konzervativní strana. Vědomě. Nikoliv pravice. Stojíme na zásadách, které vycházejí z křesťansko-židovských hodnot," uvedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…