Kníže po pietě v Letech: I my jsme se dopouštěli krvavých zločinů. A dorazila i Pekarová...

16.05.2023 19:20 | Ze sítí

K pietnímu aktu, jenž se v neděli uskutečnil v Letech na místě koncentračního tábora, se ve svých příspěvcích na sociální síti vrátili Markéta Pekarová Adamová a Karel Schwarzenberg (oba TOP 09). „Zapomenout na tábor v Letech by znamenalo zapomenout na zločinný útok proti lidskosti,“ poznamenala Pekarová Adamová.

Kníže po pietě v Letech: I my jsme se dopouštěli krvavých zločinů. A dorazila i Pekarová...
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová

„V neděli proběhl u památníku v Letech u Písku pietní akt k osmdesátému výročí transportu Romů do táborů smrti v Osvětimi. Zahynuli tam skoro všichni. Transporty už byly německá akce, ale tábor v Letech samotný byl výhradně česká záležitost. Byl zřízen protektorátní vládou, dozorci a všichni zřízenci byli Češi. Po pravdě řečeno, tento koncentrák pro cikány, jak se tehdy říkalo, nebyl v krutosti a sadismu rozdílný než leckterá nacistická zařízení té doby. Když slyšíte vzpomínky přeživších, kolik dětí tam zahynulo, na ubíjení nezletilých, na nesnesitelné životní podmínky a trápení, ale i zacházení s mrtvými, je to opravdu děsivé. To vše patří k temným stránkám našich dějin,“ poznamenává na svém facebookovém profilu čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

„Jako téměř každý evropský národ jsme se i my během dvacátého století dopouštěli krvavých zločinů. Snad jedině Skandinávci se podobným excesům v tomto období vyhnuli. Kultura různých národů se pozná podle toho, jak se se svou minulostí vypořádají a jak se ji snaží také napravit. Nejsmutnější na tom je, že se náš postoj a zacházení s Romy příliš nezměnily nebo se mění jen velmi pomalu. Vzpomeňme žhářské útoky a další rasově motivované zločiny, vyhazovy z bytů, romská ghetta a podobně. Posledním takovým příkladem byl postoj úřadů k Romům z Ukrajiny, kteří prchali před ruskou agresí. Samozřejmě že s nimi bylo zacházeno jinak než s ostatními válečnými uprchlíky. To vše je velká ostuda českého národa,“ dodal.

„Včera ale přece jenom svitla naděje. Téměř třicet let po prezidentu Havlovi, jehož návštěvu v roce 1995 si ještě dobře pamatuji, přijela na pietní akt hlava státu společně s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem a předsedkyní Sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou. Prezident Petr Pavel a ostatní ve svých projevech před početným publikem řekli, co bylo nutné a potřebné. Doufám tedy, že nezůstane pouze u slov a že se opravdu konečně začne náš postoj k Romům měnit, čelními politiky počínaje přes státní i obecní úřady po běžné občany a že se konečně začneme chovat k Romům jako ke svým spoluobčanům, kteří jsou v našich zemích usazeni již po staletí. Dejž to Pán Bůh,“ zakončil.

„Demolicí vepřína a budováním Památníku holokaustu Romů a Sintů splácíme dávný dluh. Je výrazem úcty k obětem holokaustu Romů, kteří s námi společně sdíleli osud i v těch nejhorších dobách. Zapomenout na tábor v Letech by znamenalo zapomenout na zločinný útok proti lidskosti,“ dodává na svém profilu také předsedkyně Poslanecké sněmovny za TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…