Knižní novinka: Nula, životopis jedné nebezpečné myšlenky

04.11.2019 14:11

Právě vychází kniha, která hovoří o historii čísla nula. Zrodila se ve starověku a posléze se jí podařilo vybojovat si místo na slunci na Východě, s prosazením na Západě to však měla mnohem obtížnější. Možná proto se naší civilizaci dodnes mstí a neustále působí nové a nové potíže. Od havárií řídících systémů až po fundamentální problémy v moderní fyzice.

Knižní novinka: Nula, životopis jedné nebezpečné myšlenky
Foto: pixabay.com
Popisek: Matematika, ilustrační foto

Anketa

Je špatně, když politici nadávají novinářům ČT, např. z pořadu 168 hodin?

hlasovalo: 13484 lidí
„Stejně je však naše kniha i historií lidí, kteří po staletí s nulou bojovali, a nakonec jí v nerovném boji podlehli učenců a mystiků, vědců a kněží, všech těch, kdo se nule snažili porozumět a ovládnout ji. Je to příběh marných, někdy i násilných pokusů západního světa ochránit se před vlivem východních myšlenek. A je to také historie paradoxů, které s sebou přináší nevinně vypadající číslo, paradoxů, které mátly i nejchytřejší mozky minulého století a hrozily narušit vlastní základy vědeckého myšlení.

Nula nakonec vždy zvítězila nad těmi, kdo se jí stavěli na odpor. Lidé ji nikdy nedokázali přinutit, aby se přizpůsobila jejich filozofiím, to ona utvářela naše názory na vesmír i na samotného Boha,“ tak o knize hovoří její anotace.

Autorem Nuly je Charles Seife, absolvent Princetonské univerzity, který postgraduálně vystudoval matematiku na Yaleově univerzitě a v současnosti je profesorem Newyorské univerzity. Zároveň se také zabývá popularizací vědy – matematiky, fyziky a chemie. Kromě knihy Nula napsal ještě tituly Alfa a omega, Dekódujeme vesmír, Slunce v láhvi nebo například Virtuální nereálnost.

Naše redakce měla možnost knihou listovat. Nyní přinášíme ukázku z kapitoly Nic nepochází z ničeho (Západ odmítá nulu) a její podkapitoly věnované nultému číslu.

„I nám to dnes připadá nepřirozené. Deset, devět, osm, sedm, šest, pět, čtyři, tři, dva, jedna, start. Kosmické lodě čekají při odpočítávání svého startu na nulu. Rozhodující událost se odehrává v čase nula, ne v jednu hodinu. A pokud se člověk přibližuje k místu, kde vybuchla bomba, říkáme, že se blíží k „území nula.“ Pokud budeme pozorní, zjistíme, že lidé ve skutečnosti obvykle začínají počítat od nuly. Stopky se spouštějí v čase 00:00 a na 00:01 přeskočí až po jedné sekundě. Počítadlo ujetých kilometrů v autě, které opouští výrobní závod, je také nastaveno na 00000. V armádě den oficiálně začíná v 0000 hodin. Počítáme-li nahlas, začínáme vždycky číslem „jedna“, alespoň pokud nejsme matematici nebo programátoři. Souvisí to s chápáním pořadí.“  

Kniha Nula vychází v Nakladatelství Dokořán a Argo.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…