Koalice ,,demoblok": Úsměvy, ale také problém. Adamová, zní z ODS

11.11.2020 12:21

Za rok touto dobou bude pravděpodobně po volbách a šéf hnutí ANO Andrej Babiš možná zůstane premiérem. Ale možná jím už nebude. Koalice ODS, lidovců a TOP 09 hodlá volby vyhrát a post premiéra získat pro sebe. Podle informací deníku Právo získává podoba pravicového bloku jasnější obrysy. Jenže už teď to prý kvůli koalici v ODS trochu skřípe.

Koalice ,,demoblok": Úsměvy, ale také problém. Adamová, zní z ODS
Foto: Repro Facebook
Popisek: Předsedové tří koaličních stran po podepsání memoranda

Předseda ODS Petr Fiala bude moct svým spolustraníkům říct, že ODS povede volební kandidátku trojdohody v 9 krajích ze 14. Lidovci povedou kandidátku ve 3 krajích a TOP 09 ve 2. Sám Fiala, který bude kandidátem pravicové koalice na premiéra, povede kandidátku v domovském Jihomoravském kraji. Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka povede kandidátku ve svém domovském Olomouckém kraji a šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová stane v čele kandidátní listiny pravicové koalice v Praze.

A právě s tím, že by šéfka TOP 09 vedla kandidátku v hlavním městě, má část ODS problém.

Anketa

Bude Petr Fiala po volbách premiérem?

14%
86%
hlasovalo: 62994 lidí

„Máme podepsané memorandum o spolupráci. Jinak Nic. Jestli bude paní Pekarová skutečně lídr v Praze, je zatím šance zhruba padesát na padesát. Je ale velká vůle, abychom se s TOP 09 i KDU-ČSL spojili. I naše členská základna chápe, že je to racionální krok, abychom porazili Babiše. Z našich programových priorit rozhodně ustupovat nebudeme,“ prozradil listu zdroj z ODS, který si nepřál být jmenován.

Lidovci by prý mohli získat post lídra ještě na Zlínsku a na Vysočině.

Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura osloví voliče jako lídr v Moravskoslezském kraji a v Plzeňském kraji by se mohl objevit poslanec Martin Baxa (ODS).

TOP 09 by mohla vést kandidátku ještě v Pardubickém kraji.

Dohoda o spolupráci se podle deníku rodí obtížně, protože lidovci se s TOP 09 přou kvůli minulosti. TOP 09 vznikla odštěpením od KDU-ČSL. Dvě menší strany prý zase občas poukazují na kmotrovskou minulost ODS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…