Koalice dnes bude řešit radikální změny na ministerstvech

07.12.2012 6:40

Ministerstvo dopravy nemá od pondělí svého šéfa, kterým byl ministr Pavel Dobeš. Dnes končí také ministr obrany Alexandr Vondra, kterého by měla nahradit Karolína Peake, předsedkyně Vládního výboru pro koordinaci boje s korupcí. Právě o těchto změnách budou dnes jednat koaliční lídři.

Koalice dnes bude řešit radikální změny na ministerstvech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Peake ve čtvrtek nevyloučila, že v příštím týdnu nastoupí na obranu. Předseda ODS a vlády Petr Nečas chce mít o personálním obsazení ministerstev jasno do pondělí. Změny ve vedení resortů by měly být zaneseny v aktualizované verzi koaliční smlouvy. O ní by také měla jednat páteční K9. Koalice chce mít novou verzi smlouvy hotovou do Vánoc.

Podle předsedy poslanců ODS Zbyňka Stanjury chce ODS do koaliční smlouvy prosadit zrušení až čtyř ministerstev od poloviny roku 2014. Sloučit by se mělo také školství a kultura, jeden úřad by zastřešil ministerstva zemědělství a životního prostředí. Úplné rušení by čekalo ministerstvo pro místní rozvoj. Vládní TOP 09 se ale zatím k úvahám koaličních partnerů o slučování ministerstev i nástupu Peake na obranu staví rezervovaně. Podle předsedy poslanců TOP 09 Petra Gazdíka o tom jeho strana nedostala žádné informace.

Peake si zřejmě zvolí Mlsna nebo Lukáše

Její prioritou prý není rušení ministerstev, ale omezení agend úřadů a jejich transparentnost. Pokud Peake stane v čele obrany, bude její strana chtít do čela legislativní rady vlády dosadit svého člověka. LIDEM uvažují o Petru Mlsnovi, který je náměstkem Peake. Média spekulují o tom, že by na dopravu mohl nastoupit bývalý zlínský hejtman Libor Lukáš (ODS). Úřad by se měl připravit na plánované sloučení s ministerstvem průmyslu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…