Koalice na Brně-středu zatím pokračuje i po krizi, ANO přijde o resort investic

11.03.2019 21:30

Koalice na radnici v Brně-středu prozatím pokračuje i po krizi, kterou vyvolala policejní razie na radnici minulý týden. Hnutí ANO opustí funkci radního pro investice, jeho radní Jiří Švachula, který je po zásahu policie ve vazbě, by měl na funkci radního rezignovat do středy, jinak bude odvolán. Dohodli se na tom zástupci všech tří koaličních stran ve vedení největší brněnské městské části. Novinářům to společně sdělili místostarosta za hnutí ANO Martin Landa, místostarostka za KDU-ČSL Michaela Dumbrovská a starosta Vojtěch Mencl (ODS).

Koalice na Brně-středu zatím pokračuje i po krizi, ANO přijde o resort investic
Foto: repro Youtube.com, tan
Popisek: Otevření brněnské tržnice se v roce 2017 účastnil i politik Švachula (vlevo)

„Na jednání jsme přišli s výstupy z městského i krajského setkání, kde došlo k vyloučení kolegů. Hnutí ANO není v situaci, kdy by mohlo usilovat o další vedení gesce investic,“ uvedl Landa s tím, že radní za ANO by zůstal bez portfeje.

Zástupci ODS a KDU-ČSL přístup ANO uvítali. „Kolegové z ANO přišli s návrhem, že radního Švachulu vyzvou k rezignaci na post radního. Pokud nebude doručena do středečního zasedání zastupitelstva, bude z postu radního odvolán,“ dodal Vojtěch Mencl.

Policie minulý týden zasáhla na radnici Brna-středu kvůli podezření na machinace s veřejnými zakázkami. Obvinila devět lidí včetně dvou politiků ANO, radního Švachuly a místostarosty Brna-Ivanovic Petra Liškutina, který pracuje i jako vedoucí odboru investic Brna-středu.

Mencl dodal, že za těchto podmínek je další spolupráce s ANO možná, situaci ale musí projednat zastupitelský klub ODS. Totéž čeká i zastupitele lidovecké. „V koalici jsme s hnutím ANO byli už v uplynulém volebním období a byla to spolupráce velmi dobrá. Další vývoj záleží na dohodě v klubech,“ doplnila Dumbrovská.

O tom, kdo z koaličních partnerů oblast investic dostane na starost, zatím ODS s KDU-ČSL nejednaly. Dumbrovská upozornila, že dokud není podepsaný dodatek ke koaliční smlouvě, pořád může vzniknout i koalice nová. „Myslím, že by bylo dobré, aby o budoucnosti koalice bylo rozhodnuto do konce tohoto týdne,“ prohlásil Mencl.

Policie provedla zátah na radnici Brno-střed od čtvrtka do soboty. Devět lidí obvinila z účasti na organizované zločinecké skupině, sjednání výhody při zadávání veřejných zakázek a z úplatkářských trestných činů. Pět lidí je ve vazbě, kromě Liškutina a Švachuly jsou to podnikatelé ve stavebnictví a realitách Petr Kalášek, Pavel Ovčarčin a Lubomír Smolka. Další čtyři budou stíhaní na svobodě, dva z nich spolupracují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…