Koalice oznámila jména ministrů a Andrej Babiš objasnil, jak to je s vlastnictvím firmy

06.01.2014 14:43

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka zveřejnil jména předběžných ministrů. Mezi nimi je Lubomír Zaorálek jako ministr zahraničí, Milan Chovanec v čele resortu vnitra, Jan Mládek jakožto ministr průmyslu a obchodu, nebo Jiří Dienstbier, který bude mít na starosti otázku rovných práv. Šéf hnutí ANO Andrej Babiš potvrdil předběžnou nominaci Martina Stropnického na obranu.

Koalice oznámila jména ministrů a Andrej Babiš objasnil, jak to je s vlastnictvím firmy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Roman Sklenák, Bohuslav Sobotka a Jan Hamáček

Poté, co představitelé trojice stran podepsali koaliční smlouvu, potvrdili jejich předsedové na tiskové konferenci jména předběžně nominovaných ministrů. Nejde zatím o definitivní nominace, protože to může učinit pouze premiér, přičemž Bohuslav Sobotka zatím jmenován nebyl.

Podle ČSSD by tak byl premiérem právě předseda Sobotka, ministrem zahraničí Lubomír Zaorálek, ministrem vnitra Milan Chovanec, ministrem zdravotnictví Svatopluk Němeček, ministrem práce a sociálních věcí Petr Krčál, ministrem průmyslu a obchodu Jan Mládek a ministrem školství Marcel Chládek. Jiří Dienstbier, o němž se v posledních dnech spekulovalo, zda se na seznamu objeví, by se stal členem Legislativní rady vlády a jako ministr bez portfeje by dostal na starost otázku rovných práv.

K nominacím se vyjádřil i předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Nejprve hovořil o Antonínu Prachařovi coby možném ministru dopravy. Na něj se ozývala kritika, protože je v oblasti dopravy zainteresován coby byznysmen. Jde o firmu Omega servis, kterou založil v roce 1991 a o dvacet let později ji prodal nadnárodní společnosti. „Není pravda, že pan Prachař je majitelem,“ ujišťoval Babiš na brífinku. Chybí mu prý pouze poslední splátka od oné francouzské firmy, pak bude obchod definitivně uzavřen.

Podle něj bude Prachař člověkem na svém místě a je odborník. „Rozhodně se nejedná o žádný střet zájmů, jak bylo deklarováno,“ dodal Babiš.

Vyjádřil se také k Martinu Stropnickému jakožto ministru obrany. Na jeho předběžné nominaci trvá. „S problematikou je seznámen dostatečně, aby tento resort zvládnul,“ ujistil. Na závěr obhajoval i Richarda Brabce coby ministra životního prostředí.

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek pouze potvrdil své předběžné nominace, o nichž mluvil již dříve, včetně například Daniela Hermana v čele Ministerstva kultury.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…