Koalice řešila mimo jiné motivaci lidí, kteří chtějí pracovat i v důchodovém věku

22.03.2023 12:22

Lídři koaličních stran v úterý při debatě o důchodové reformě řešili aspekty mezigenerační solidarity či motivaci lidí, kteří chtějí pracovat i v důchodovém věku. Novinářům to při příchodu na dnešní jednání vlády řekl vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). Finální shodu v koalici očekává na přelomu března a dubna.

Koalice řešila mimo jiné motivaci lidí, kteří chtějí pracovat i v důchodovém věku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob po zhruba pětihodinovém úterním jednání novinářům řekl, že na řadě opatření důchodové reformy je shoda, některé věci je však třeba doladit. Shoda podle něj panuje na nejzásadnějších věcech.

„Řešili jsme jak aspekty mezigenerační solidarity, tak to, aby se v kritických situacích, kdy je nějaká ekonomická krize, nedostali důchodci a senioři do svízelné situace,“ řekl Bartoš. Jedná se podle něj o komplex opatření.

Jedna část je motivační, týká se toho, jak bonifikovat lidi, kteří i po dosažení důchodového věku chtějí pracovat. Zároveň se podle vicepremiéra vedou debaty o tom, jak pomoci rodičům, kteří část svého života pečují o dítě na rodičovské dovolené, čímž se pozastaví jejich kariérní rozvoj.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Kabinet navrhuje kvůli zadlužování růst penzí zpomalit. Jako krok k nutnému ozdravení veřejných financí to doporučují také Národní rozpočtová rada (NRR) a Národní ekonomická rada vlády (NERV). Podle plánů rezortu by méně měly růst vyšší důchody, víc naopak ty nízké.

Podle informací České televize počítá návrh ministerstva práce s tím, že valorizace by měla být od 1. ledna příštího roku nastavená tak, že důchody porostou o třetinu růstu reálných mezd místo o polovinu a také podle růstu životních nákladů důchodců. Zákon by také stanovil jeden mimořádný termín pro valorizaci v průběhu kalendářního roku místo nynějšího opakovaného zvyšování v důsledku vývoje inflace během roku.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

hahahaha, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusevipera , 22.03.2023 12:31:51
veleještěr se určitě zbláznil. Nejdřív důchodce odrbou na důchodech a má ještě tu drzost po nich chtít, aby pracovali do smrti? Důchodci mají hotovo. Teď se musí postarat mládež, která ještě nic stáátu neodevzdala. Vždy mě znovu a znovu překvapí drzost pětikolky, která volá po nějaké solidaritě. Já jsem byl solidární po celý život, už na vás kašlu. O své děti jsem se postaral a to mi stačí. Cizí živit nebudu.

|  5 |  0

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…