Koalice s KSČM je pro nás nepřijatelná, říká rázně starosta Hranic

09.12.2014 12:38

Ačkoliv volby v Hranicích vyhrálo hnutí ANO, skončilo v opozici. Proč? A jaké jsou plány nově vzniklé koalice Hranice 2000, Otevřené radnice, ČSSD, KDU-ČSL a ODS? I na to jsme se ptali starosty Vladimíra Juračky (Hranice 2000).

Koalice s KSČM je pro nás nepřijatelná, říká rázně starosta Hranic
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Hranice Vladimír Juračka (Hranice 2000)

Pane starosto, po volbách jste nahradil v čele úřadu Radku Ondriášovou (ČSSD). Jak byste zhodnotil první dny ve funkci? Je něco, co Vás překvapilo, ať již kladně nebo záporně?

Vzhledem k tomu, že se jedná už o mé čtvrté volební období, má adaptace na funkci proběhla rychle a žádná velká překvapení se nekonala. Cením si toho, že se nám hned na začátku společného fungování koalice podařilo najít programovou shodu.

Co budete chtít dělat jinak, než Vaše předchůdkyně a v čem na ni budete chtít naopak navázat?

Na práci své předchůdkyně chci navazovat a jsem přesvědčen, že budeme dobrým a dělným týmem.

Čeho byste chtěl v čele úřadu dosáhnout tak, abyste své působení na radnici považoval za úspěšné?

Vyřešit alespoň některé palčivé problémy v oblasti dopravy, například problematickou křižovatku u bývalého kina Svět, rekonstrukci autobusového nádraží s vyčleněním nevyužívané plochy pro parkování, instalaci dalších bezpečnostních prvků na nejvíce zatížených komunikacích, realizaci dalších cyklostezek. V oblasti životního prostředí to jsou zejména opatření v boji s polétavým prachem, jehož existence ohrožuje zdraví obyvatel, a v neposlední řadě realizace nezbytných protipovodňových opatření. V oblasti školství je to především dokončení rekonstrukce Základní školy Struhlovsko a rekonstrukce budovy, ve které působí základní umělecká škola. V oblasti bydlení je prioritou regenerace sídlišť Nová ulice a Struhlovsko. S ohledem na stárnutí obyvatel města je zapotřebí připravit výstavbu dalšího domu s pečovatelskou službou. Budeme rovněž usilovat o zkvalitňování kulturního života, podporovat sport a cestovní ruch.

Trendem posledních voleb je, že vítězové míří do opozice. Mnozí to ale považují za podvod na voliče. Co Vy na to? A proč podle Vás nebylo možné se dohodnout i s hnutím ANO? Měla na to vliv funkce starosty, o niž hutí ANO usilovalo?

V Hranicích hnutí ANO bylo rozhodnuto uzavřít koalici s KSČM, což bylo pro nás, ale i pro další strany nepřijatelné. Dá se říci, že to byl, vedle programových shod, hlavní důvod pro vznik současné koalice. Rozumím tomu, že tím někteří voliči mohli být zklamáni, ale situace jinou možnost nedovolila.

Příští čtyři roky město povede koalice Hranice 2000, Otevřené radnice, ČSSD, KDU-ČSL a ODS. Neobáváte se, že hledat společnou řeč může být mnohdy pro 5 stran složité? Kde podle Vás budou největší třecí plochy?

Všech těchto pět politických stran bude spojovat po celé volební období společný zájem splnit závazky vyplývající ze schváleného Programového prohlášení rady města. Nedokážu odhadnout, kde by mohly vzniknout nějaké třecí plochy, ale pokud k tomu dojde, jsou strany koalice připraveny korektně jednat o jejich odstranění.

Jaké jste si stanovili hlavní priority?

 Priority jsou obsaženy v Programovém prohlášení rady města a jsou totožné s mou předchozí odpovědí, ve které hovořím o svých prioritách.

Co je pro Vás hlavní prioritou pro první rok?

V prvé řadě je to dokončení investičně náročných akcí započatých v tomto roce. Patří mezi ně zámecká zahrada, hřiště u školy na třídě 1. máje a kanalizace Velká a Pod Hůrkou. Souběžně s tím to bude příprava nových investičních akcí.

Minulé vedení města zamítlo návrh na zavedení bezplatné MHD. Zvažujete tuto myšlenku oprášit?  Například ve Frýdku-Místku či ve Valašském Meziříčí už na tento nápad kývli. 

Zatím o tom neuvažujeme.

Pomalu, ale jistě se blíží konec roku. Na závěr se tak zeptám, prozradíte nám, jak trávíte svátky Vy sám?

Vánoční svátky tradičně trávím v kruhu svých blízkých. Snažím se alespoň v tomto období polevit v životním shonu a setkávat se s přáteli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…