Koalice u Moravce hájila rozpočtovou odpovědnost. Filip se jí vysmál

14.10.2012 13:10

V povolebních Otázkách Václava Moravce se v aranžmá předvolebních speciálů, tedy před zraky občanů, zúčastnili předsedové pěti nejúspěšnějších politických stran. V pořadí podle volebních zisků vedle sebe usedl Bohuslav Sobotka z ČSSD, Vojtěch Filip za KSČM, premiér Petr Nečas z ODS, šéf TOP 09 a ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg a předseda KDU- ČSL Pavel Bělobrádek.

Koalice u Moravce hájila rozpočtovou odpovědnost. Filip se jí vysmál
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Moravec ve svém diskuzním pořadu

„Ztratili jsme některé hlasy, ale volby jsme vyhráli. Lidé dali jasně najevo, že si nepřejí, aby se do vedení krajů vrátila pravice se svým programem privatizací,“ zahájil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Lidé  si podle něj nepřejí, aby ve vedení krajů byla pravice a tomu bude odpovídat i povolební vyjednávání. V Ústeckém a Libereckém kraji, kde ČSSD zaznamenala výrazné ztráty, by podle něj místní organizace měly vyvodit odpovědnost.

Petr Nečas v posledních dnech již poněkolikáté zopakoval svůj „železný zákon politického cyklu“, podle kterého každá vládní strana prohrává krajské volby uprostřed volebního cyklu. ODS se však podle něj bude muset nad svými výsledky zamyslet. Zajímavé podle něj je především to, že v některých krajích dokázali občanští demokraté celkem uspět, ale v jiných jsou výsledky naprosto katastrofální.

„Já jsem starej skeptik,“ zahájil předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg svůj komentář volebních výsledků. Podle něj lze ocenit, že strana se v 11 z 13 krajů dokázala prosadit do zastupitelstva a nyní je na zastupitelích, aby prokázali své schopnosti.

Předvolební průzkumy odsoudil Bělobrádek

Předseda KDU- ČSL připomněl, že předvolební průzkumy jeho straně přisuzovaly třeba jen třetinu reálného zisku. Proto ocenil, že voliči lidovců se nenechali odradit. Pak naznačil, že v jihomoravském kraji by KDU- ČSL ráda dále spolupracovala s ČSSD, v dalších krajích si strana nechává otevřené všechny možnosti.

Předseda úspěšné KSČM Vojtěch Filip k námitce, že komunisté těžili z protestních hlasů, připomněl, že v Karlovarském kraji komunisté byli v koalici a dokázali svou odpovědnost unést a nyní tam volby vyhráli. Naopak za nejhorší model označil to, co komunisté praktikovali v minulém období ve středních Čechách, kdy podporovali ČSSD a nedokázali ovlivnit vůbec nic. „Poučení z vyjednávání před čtyřmi lety je evidentní,“ ujistil předseda KSČM.

Schwarzenberg: Nechceme výpravu přes Maďarsko do Řecka

Pokud vláda nedokáže pro svou rozpočtovou politiku, která je základem její činnosti, získat podporu většiny sněmovny, nemá podle něj smysl, aby se vláda nadále udržovala „na infůzích“. Jeho vicepremiér Karel Schwarzenberg uvedl, že vláda se zavázala k prosazování určitého programu a pokud ten program není, tak nemá smysl pokračovat.

Podle předsedy KSČM Filipa ukazuje zájem vlády o rozpočtovou politiku nejlépe to, že v minulém týdnu ani nebyla schopna sehnat své poslance na projednávání rozpočtu ve sněmovním výboru. „Míra nekompetentnosti ODS už přesáhla všechny meze“, shrnul Filip.

A i podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky je společnost rozdělena a projevuje se to například výsledky extremistické Dělnické strany sociální spravedlnosti. „Odchod vlády by byl významným ventilem, který by mohl to společenské napětí upustit,“ soudí předseda ČSSD.

Předčasné volby?

I předseda lidovců Pavel Bělobrádek by uvítal předčasné volby, neboť podle něj současná vláda neprospívá občanům. „My chceme být alternativou pro lidi, kterým vadí současná vláda a nechtějí volit levicové strany,“ uvedl k tomu.

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg přispěl k debatě o vládní politice bonmotem, že vláda usiluje o to, „aby se země nevydala cestou českých turistů přes Maďarsko do Řecka.“ Pokud se toto nebude dařit prosazovat, má prý smysl jednat o předčasných volbách.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…