Koalice začíná řešit křeslo po Jourové. Obsazuje STAN, tvrdí Rakušan. A ta jména kandidátů...

03.03.2023 13:32 | Ze sítí

V průběhu roku 2024 se vymění český eurokomisař. Na svém dosavadním postu eurokomisařky pro dodržování zásad právního státu skončí Věra Jourová. Ve vládě už běží debaty, kdo by ji mohl nahradit. Rýsuje se tu další politický střet, tentokrát uvnitř vládní koalice. Podle Víta Rakušana (STAN) totiž v koalici existuje jedna jasná dohoda. Jenže podle některých členů ODS by nakonec všechno mohlo skončit i jinak...

Koalice začíná řešit křeslo po Jourové. Obsazuje STAN, tvrdí Rakušan. A ta jména kandidátů...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Věra Jourová

Na křeslo v Evropské komsi si po Věře Jourové, která skončí v průběhu roku 2024, myslí řada lidí. Podle informací Českého rozhlasu z ledna roku 2023 se příštím eurokomisařem může stát stávající pirátský europoslanec Marcel Kolaja, ministr pro evropské záležitosti za STAN Mikuláš Bek, ministr průmyslu za STAN Jozef Síkela, ale také někdejší poslanec STAN Jan Farský. Poslední jmenovaný Českému rozhlasu sdělil, že neví nic o tom, že by o něm vláda uvažovala jako o eurokomisaři, takže to nemůže komentovat. Ale je-li to pravda, Farského to prý těší.

Bek prý uvažuje o tom, že by se o post eurokomisaře ucházel.

„Zvažuji, že bych se ucházel o nominaci STAN na roli budoucího komisaře. Ale zatím o tom neproběhlo žádné oficiální jednání, předpokládám, že se to bude dít v následujících týdnech a měsících. První etapou je postoj STAN, druhou etapou by byl postoj koalice s Piráty a následně celé vládní koalice. Dokud tahle jednání neproběhnou, tak jakákoliv debata o dalších podrobnostech by byla čirou spekulací,“ řek Bek.

Podle předsedy STAN a ministra vnitra Víta Rakušana dohoda o tom, že eurokomisaře nominuje STAN, existuje. „Dohoda o tom, že eurokomisaře bude nominovat hnutí STAN, existuje,“ napsal Rakušan serveru Seznam Zprávy.

Teoreticky je možné, že svého kandidáta na post eurokomisaře navrhne i ODS, ale podle veřejnoprávního rozhlasu se zatím v ODS nenašla shoda na možném kandidátovi.

Server Seznam Zprávy ale zmínil ještě jedno jméno, jméno muže stojícího mimo systém politickým stran. Jedna „těžká váha“. Je to bývalý český ministr obrany a současný šéf Evropské obranné agentury Jiří Šedivý.

Podle europoslance Alexandra Vondry je zásadní především to, co dostane příští český eurokomisař na starosti.

„Můj názor je, že hlavně máme usilovat o silné portfolio. Zatím jsme ho nikdy nedostali. Teď – po zvládnutém předsednictví – je šance ho dostat. Zahraniční věci. Energetika. Vnitřní trh. Rozpočet. A podle toho vybrat člověka. Ani to nemusí být straník. Ale musí to být odborně zdatná osobnost,“ zdůraznil Vondra.

Mezi „nestranické“ kandidáty může podle serveru Seznam Zprávy patřit i Marek Mora, který před časem skončil jako člen bankovní rady České národní banky.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak chudák Jourová, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseApep , 03.03.2023 14:35:42
skončí s usmolenými 100.000 Kč doživotního důchodu. Co ale její rodinní asistenti se statisícovými příjmy?. Co s nimi bude? Kdo je teď bude živit?

|  6 |  0

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…