Koalice zvažuje zvláštní schůzi sněmovny ke služebnímu zákonu

06.01.2014 19:20

Koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL zvažuje vyvolat mimořádnou schůzi sněmovny, na níž by se začal projednávat služební zákon a další předlohy, které požaduje iniciativa Rekonstrukce státu. Na dnešní odpolední schůzce zástupců koaličních stran byla řeč také o náměstcích na ministerstvech, konkrétní jména prý ale nezazněla. Řekli to ČTK a České televizi.

Koalice zvažuje zvláštní schůzi sněmovny ke služebnímu zákonu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání sněmovny

O služebním zákonu se mluví v souvislosti se jmenováním šéfa hnutí ANO Andreje Babiše ministrem financí. Babiš nemá negativní lustrační osvědčení a prezident Miloš Zeman se nechal už dříve slyšet, že dostatečnou garancí pro něj bude, když služební zákon, který negativní lustrační osvědčení od ministrů nevyžaduje, projde v prosinci prvním čtením.

Řádná schůze je plánovaná až na začátek února

Předloha, která mění dosud neúčinný zákon o státní službě, leží ve sněmovně od sklonku prosince. "Koalice bude postupovat tak, abychom odstranili pokud možno všechny překážky, které by tady mohly být, pokud jde o vznik nové vlády," řekl novinářům předseda ČSSD a pravděpodobný budoucí premiér Bohuslav Sobotka.

Místopředsedkyně ANO Věra Jourová pak hovořila o možné schůzi ve druhé polovině ledna. Řádná je plánovaná až na začátek února. Na mimořádné schůzi by se poslanci mohli podle Jourové zabývat taky rozšířením pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu, registrem smluv na internetu a novelou jednacího řádu sněmovny, která by měla zprůhlednit legislativní proces.

"Jedna z možností je, že bude mimořádná sněmovna k zákonům, které se týkají iniciativy Rekonstrukce státu a které jsme měli v programech," řekl šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Konkrétní jména náměstků nezazněla

Ohledně náměstků si strany podle šéfa hnutí ANO Andreje Babiše "vyměnily názory". Babiš se už po dnešním podpisu koaliční smlouvy vyslovil před novináři tak, že hnutí se nelíbí zvyk politických náměstků. "Nebudeme slepě akceptovat nějakého politického nominanta, když budeme mít pocit, že na to odborně nemá," řekl.

O odbornosti mluvili Sobotka a Bělobrádek. Nominanti ostatních stran do funkcí náměstků by podle šéfa lidovců také měli dobře spolupracovat s ministrem. "My máme přes 50 kandidátů, takže z nich určitě vybereme a vybereme adekvátní a odborně zdatné lidi," řekl již předtím Bělobrádek. Konkrétní jména podle Sobotky nezazněla. "Spíš jsme mluvili z hlediska systému," dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…