Koaliční rada dnes bude řešit problémy v koalici

09.04.2014 6:45

Kvůli sporům v koalici se dnes odpoledne sejde koaliční rada. Lídři ČSSD a ANO Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš se v minulých dnech střetli kvůli financování zdravotnictví, řešení situace kolem prodloužení těžby v Dole Paskov i mediálnímu zpravodajství o privatizaci OKD, která důl vlastní. Podle lidovců by si koaliční partneři měli spory vyříkat na uzavřeném jednání a neventilovat je přes média.

Koaliční rada dnes bude řešit problémy v koalici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Potřesení ruky s premiérem

Některými spornými věcmi se bude už dopoledne zabývat vláda. Měla by jednat o návrhu ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) na zvýšení odvodů za státní pojištěnce. Plán financování zdravotnictví pro letošek a rok 2015 už před dvěma týdny schválila vláda, Babiš ale nyní zvýšení odvodů pro příští rok odmítá.

Kabinet by měl dořešit také situaci kolem Dolu Paskov. Ministr financí Babiš se v pondělí dohodl s majiteli na nižší finanční účasti státu a delší těžbě, než s jakou počítal původní návrh ČSSD. Podle ministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD) bude dohoda záviset na vývoji cen uhlí.

KDU-ČSL se do sporů nezapojila

Spory mezi ANO a ČSSD se minulý týden rozhořely poté, co MF Dnes zveřejnila podrobnosti o údajně nevýhodné privatizaci OKD v době, kdy byl Sobotka ministrem financí. Vlastníkem MF Dnes je Babiš, Sobotka jej obvinil z toho, že využívá svých médií k tlaku na ČSSD.

Třetí koaliční partner KDU-ČSL se do sporů zatím nezapojoval. Předseda Pavel Bělobrádek v minulých dnech řekl, že své kolegy vyzve k tomu, aby na sebe neútočili. „Byl bych nerad, abychom se dostali do stejné situace jako Nečasova vláda. Máme tu koaliční radu, předsednictvo vlády, kde se o sporech můžeme bavit," uvedl Bělobrádek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…