Kobliha Babiš s marmeládou Okamura uvnitř? To je sousto pro člověka s plechovým žaludkem, obává se Ondřej Neff

27.10.2017 15:28

„Ať se předvede,“ takto vyzval předseda ODS Petr Fiala Andreje Babiše, aby se ukázal při sestavování vlády. Z toho vychází, že parlamentní strany šmahem vládní angažmá odmítají. Pokud by prý Babiš opravdu zůstal sám, moc by toho předvést nemohl. Ze šlamastyky se dostane jenom tehdy, pokud se dohodne s Tomiem Okamurou. Šéf antisystémové partaje se na vládní moc třese, vyjádřil se tak Ondřej Neff v úvodníku na svém serveru Neviditelný pes.

Kobliha Babiš s marmeládou Okamura uvnitř? To je sousto pro člověka s plechovým žaludkem, obává se Ondřej Neff
Foto: Hans Štembera
Popisek: Oceněný "Neviditelný pes" Ondřej Neff

Neff si je jistý, že Babiš získal svoji popularitu i tím, jak celou dobu své vládní účasti hrál roli opozičníka uvnitř vlády, který by dokázal šířit dobro, kdyby mu v tom tlupa mafiánských grázlů neházela klacky pod nohy. „Teď mu hrozí reálné nebezpečí, že bude muset tuhle líbivou roli přestat hrát. Nakonec by mohl být okolnostmi donucen se přece jenom spojit s Okamurou,“ dodal novinář.

Dá se dokonce i čekat, že se bude říkat, že sousední rakouští lidovci se spojili se Svobodnými. „Ti byli ještě nedávno tak na ošklivci, že Unie skoro vyhlásila Rakousku internacionální pomoc. Teď se jejich vládním ambicím málokdo diví,“ říká Neff s tím, že otázkou pak je, proč by to nemohlo fungovat i u nás.

Pro to, co by se stalo, kdyby se Babiš spojil s Okamurou, existuje mnoho scénářů. Podle Neffa ale nebudou mít ústavní většinu, takže experimenty s přímou demokracií bezprostředně nehrozí. Společnost by se rozdělila. „Jistě by tu bylo hodně stoupenců ANO a SPD, vládní odpovědnost má však neblahé důsledky pro popularitu. Záleželo by pak na homogennosti opozičního bloku. Na tu se taky nedá moc spoléhat,“ míní Ondřej Neff.

Těžko se dá prý čekat, že ODS potáhne s komunisty opravdu za jeden provaz. „Blok ANO a SPD by rychle vyhnal určitý typ lidí do ulic a nebyli by to zdaleka jen štamgasti z pražské kavárny,“ říká Neff a dodává, že by to bylo prozření skutečnosti, že demokracie není nic navždy daného.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dah

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…