Kocáb ví, jak na Romy. Sepsal petici pro vládu

14.09.2011 8:09

Někdejší ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb má recept na to, jak vyřešit nepokojnou situaci na Šluknovsku, kde se místní starousedlíci spoří s tamními Romy. Jediný háček je v tom, že ho nikdo neposlouchá. Proto sepsal Šluknovskou výzvu.

Kocáb ví, jak na Romy. Sepsal petici pro vládu
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Společné setkání Alexandra Vondry s Michaelem Kocábem a Lejlou Abbasovou

"Podstata problému tkví v dlouhodobém neuplatňování systémových řešení odstraňujících příčiny sociálního vyloučení. Pokud vláda ČR nebude tyto problémy řešit systémově, vyskytne se podobná situace jako na Šluknovsku i na jiných místech ČR," píše v ní mimo jiné. Vláda by se podle něj měla řídit Koncepcí romské integrace na období 2010 - 2013.

Celý text petice: Výzva vládě k činnosti na Šluknovsku

V rozhovoru v České televizi Kocáb svou výzvu obhajoval. "Je to klíč, všechno tam je, komplexní řešení," říkal. "Obrací se na státní správu ve všech aspekteh romské problematiky a konkrétně úkoluje jednotlivá ministerstva."

Více: Pod Kocábův dopis na Šluknovsko se podepsal i ředitel gay festivalu

V Česku a zejména na severu území se podle něj rozjíždí xenofobie a anticiganismus. "Objevují se náznaky kolektivní viny, kdy kriminálníci, ať už romští nebo bílí, něco udělají a pak se to svede na celou komunitu," podotkl. "A to je špatně."

SLEDUJEME téma Romové

Postižená území musejí prý vědět, že to státní moc zajímá, že se stará. Městské samosprávy nemají být na problém samy. Musí se do probematiky také nalít peníze. Podle Kocába jsou náklady sociálního vyloučení 10 miliard korun, zatímco jemu by stačily dvě miliardy, aby se s problémem začalo konečně něco dělat. "Musíme mít také armádu sociálních pracovníků," uzavřel.

Čtěte:

Šéf mostecké policie: Z deseti Cikánů je devět šmejdů

Okamura: Odpor k Romům roste. Stává se z toho skutečné společenské riziko

Desetiletý Rom terorizoval sever. Návrh: Takové rodiče zavírat

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…