Koho volí Romové? Prý komunisty

25.09.2013 7:20

Rozpaky nad vznikem Romské demokratické strany podle Lidových novin vyjadřují jak elity etnika, tak běžní Romové. Do sněmovny se prý strana nemá šanci dostat a samotní Romové si nemyslí, že to je to, co jim v Česku chybí. Podle Karla Holomka tu takových pokusů už bylo několik a vždy dopadly neslavně. Romové totiž k volbám chodí jen málo a navíc volí spíše komunisty.

Koho volí Romové? Prý komunisty
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Romský festival v Chánově

Přesto předseda Společenství Romů na Moravě Karel Holomek i další vítají snahu dostat Romy do vrcholné politiky. Dobré ohlasy má vznik romské strany také v zahraničí. Britský týdeník The Economist  vyjádřil na svém blogu názor, že strana se sice nemá šanci do sněmovny dostat, ale kdyby zaujala, mohla by prý v budoucnu pomoci v místních či krajských zastupitelstvech při odvracení segregace Romů.

„Romové nejsou horliví voliči. Bojím se, že kdo k urnám půjde, nechá se nalákat na sliby komunistů,“ říká Holomek. Spíše než svou vlastní stranu prý Romové volilii i v minuloti jinou. Podle LN to potvrzují i výsledky dřívějších pokusů o politickou stranu Romů. V roce 2002 získala Romská občanská iniciativa pouhých 523 hlasů, což představovalo 0,01 procenta voličských hlasů.

Lídr Romské demokratické strany dává lidem práci

Lídrem středočeské kandidátky Romské demokratické strany je Emil Horváth. Tvrdí, že má koncept, jak mladým Romům zajistit práci. On sám má vlastní firmu, která opravuje inženýrské sítě. Jeho čtyři děti jsou vyučené, ale nikde nedostaly práci. Podle jeho slov proto, že jsou Romové, a tak je zaměstnal sám.

On sám by se rád zasadil o větší „pracovní gramotnost“ Romů. „Jsou v jiné situaci, než jsem byl já. Mladí Romové si nyní práci najdou velmi obtížně. A uvědomují si, že bez práce je čekají jenom exekuce,“ říká Horváth.

Mladé lidi chce Horváth oslovit přes sociální sítě a na kulturních festivalech, které prý strana před volbami plánuje. Své snahy směřuje zejména k mladým lidem, kterým podle svých slov věří a dodává, že ty staré už prý nezmění. I on si podle LN uvědomuje, že Romové k volbám neradi chodí, proto neočekává úspěch v parlamentních volbách. Ti starší mu prý budou vyčítat, že chce jen získat peníze.

reklama

autor: dkr

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …