Kolaboranti, uhodil Feri na všechny, kteří podpoří Vondráčka. Starosta Rakušan vyprávěl, jak pohrdavě se ANO chová k jejich šesti poslancům

19.11.2017 12:21

V nedělní Partii FTV Prima se setkali poslanec Dominik Feri (TOP 09) a místopředseda hnutí Starostové a nezávislí Vít Rakušan. Před kamerami vysvětlovali, proč se zrodil Demokratický blok pravicových demokratických sil. „To, že se spojili mnohdy téměř nesmiřitelní nepřátelé, ukazuje, že tentokrát opravdu o něco jde.“

Kolaboranti, uhodil Feri na všechny, kteří podpoří Vondráčka. Starosta Rakušan vyprávěl, jak pohrdavě se ANO chová k jejich šesti poslancům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dominik Feri

„My jsme vůbec rádi, že se nějaká jednota demokratických sil podařila,“ poznamenal Rakušan ke zrodu Demokratického bloku. Nejde však o to, že by se spojily poslanecké kluby těchto stran. O to demokratickému bloku vůbec nejde. Pravicové demokratické strany jen chtěly vytvořit protiváhu šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi a jeho plánované menšinové vládě, která bude podle všeho vládnout bez důvěry.  

„Ono je třeba si uvědomit, že hnutí ANO získalo necelých 30 procent a stojí za ním asi jeden a půl milionů voličů. Byť počet mandátů demokratického bloku není totožný, tak za těmi stranami, které tvoří demokratický blok, stojí téměř totožný počet voličů,“ připomněl Rakušan. Síla poslaneckého klubu Andreje Babiše vychází ze změny volebního systému, na kterém se na přelomu tisíciletí shodly ODS a ČSSD, když věřily, že navždy zůstanou dvěma nejsilnějšími stranami v zemi. Dnes má ODS 11 procent a ČSSD sedm procent.  

Dominik Feri rázně odmítl myšlenku, že by demokratický blok vymyslel a vytvořil předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „To je naprostý nesmysl, kterým se někteří politici snaží celou tuhle snahu onálepkovat a nějak ji shodit. Pokud vím, tak hlavním iniciátorem byl předseda ODS Petr Fiala. To, že by tam hrál nějakou roli Kalousek, je nesmysl,“ poznamenal mladý poslanec TOP 09. „Když se pojí mnohdy nesmiřitelní nepřátelé, tak to znamená, že tentokrát opravdu o něco jde,“ doplnil politik.

S myšlenkou na ustavení Demokratického bloku přišel volební lídr hnutí STAN Jan Farský a předseda ODS Petr Fiala tuto myšlenku hodil na papír. Blok se prý zrodil proto, aby hnutí ANO muselo přestat s tím očividným pohrdáním vůči menším stranám, které ukazovalo doposud. „To pohrdání vůči našim šesti poslancům a tomu nejmenšímu klubu, to bylo jednoznačné. Když už je tady blok s takřka padesáti poslanci, no tak už se s námi vyjednává. Je dobře, že už se jedná. Vítěz s 29 procenty nemá pocit, že může ovládnout celou situaci,“ řekl Rakušan.

Pánové se shodli na tom, že je škoda, že se k nim nepřidali Piráti, ale Piráti jasně odmítli myšlenku, že by nepodpořili Radka Vondráčka (ANO) na post předsedy sněmovny. Podle Feriho ale hlas odevzdaný Vondráčkovi je hlasem pro hrozící menšinovou vládu bez důvěry Andreje Babiše. Strany si v tu chvíli podle Feriho musejí vybrat, zda stojí o menšinovou vládu bez důvěry, nebo ne. Pokud budou hlasovat pro Vondráčka, stavějí se fakticky na stranu hnutí ANO. „Já bych se nebál použít dokonce slovo kolaborace,“ uvedl Feri.

Podle Rakušana korunu všemu nasadil prezident Miloš Zeman, který rozšířil pole působnosti Andreje Babiše tím, že už dopředu oznámil, že právě Babišovi dá i druhý pokus na sestavení vlády, aniž disponuje většinou ve sněmovně. „To dává Andreji Babišovi prostor k tomu, že on může ukazovat demokratickým stranám ramena a říkat jim: já vás teď nepotřebuji, já mám bianco šek,“ posteskl si    

Pánové se však také shodli na tom, že se strany zkrátka nemohly sjednotit už před volbami. Hnutí STAN se sice pokusilo o spojení s lidovci, ale KDU-ČSL z tohoto svazku krátce před volbami vycouvala. S TOP 09 by prý spolupracovat už před volbami asi nešlo. „Já jsem byl u těch ne úplně příjemných vyjednávání, když se rozcházeli ne úplně v dobrém Starostové s TOP 09,“ poznamenal Rakušan.

Feri poté pronesl pár slov k chystanému volebnímu sjezdu TOP 09, který by měl proběhnout příští víkend. Kdo nahradí Miroslava Kalouska v čele strany? Teď se zdá, že to bude europoslanec Jiří Pospíšil. „Zatím se jeví jako kandidát, který má největší podporu, Jiří Pospíšil, jehož nominovala pražská organizace TOP 09. Takže novým předsedou bude s největší pravděpodobností on. K tomu je potřeba říct, že ať už tím předsedou bude kdokoliv, bude mít před sebou složitý úkol, protože bude muset postavit stranu na nohy v regionech,“ pravil Feri. Jasně však odmítl myšlenku, že by na předsedu kandidoval on sám. Bude prý mít víc než dost práce ve sněmovně. K poslaneckému mandátu prý přistupuje s pokorou. „Trošku se i bojím a nevím, co na mě vyskočí. A to mám k tomu sbírat ještě další funkce? Nepotřebuju,“ poznamenal Feri.  

Politici pronesli pár slov také na adresu prezidentských kandidátů. Pánové se shodli na tom, že by Zeman měl skončit ve funkci prezidenta. Feri doplnil, že TOP 09 nestojí za jedním kandidátem. Rakušan se jasně postavil za Jiřího Drahoše.

Oba muži ale odmítli myšlenku, že by pravice měla jmenovat jakéhosi stínového prezidenta, který by pět let komentoval to, co dělal prezident Miloš Zeman. „To je docela progresivní koncept, ale představa, že těch pět let by vydržely drive a dynamika stínového prezidenta, je podle mého názoru dost naivní,“ okomentoval nápad moderátora FTV Prima Hauptvogela.

Nakonec se hosté věnovali oslavám 17. listopadu 2017. Rakušan i Feri jasně odmítli myšlenku analytika Petra Žantovského, který letošní výročí 17. listopadu přirovnal k oslavám komunistického 1. máje. Podle Rakušana nesmíme zapomínat ani na studenty, kteří v roce 1939 skončili v nacistických koncentračních táborech. „Můj dědeček byl jedním z těch studentů,“ prozradil Rakušan. Neměli bychom zapomínat na jejich odvahu, ale také na odvahu studentů z roku 1989. Politici by jejich odvahu měli připomínat. O to větší škoda je, že se prezident Miloš Zeman v tento zásadní den zcela odmlčel.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Feri před kamerami také kritizoval občany, kteří dnes, v časech demokracie, urážejí své spoluobčany za to, že volili Andreje Babiše nebo Tomia Okamuru. „Myslím, že je nešťastné a že je špatně říkat voličům SPD nebo Andreje Babiše, že to jsou hlupáci,“ zlobil se před kamerami Feri.

Než se rozloučili s diváky, prohlásili oba hosté, že by ve vládě ani dnes, takřka třicet let po sametové revoluci, neměli sedět lidé, kteří spolupracovali s komunistickou státní bezpečností. Kdysi se sami rozhodli, že budou udávat své spoluobčany, byla to jejich volba a teď by za tuto špatnou volbu měli platit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…