Kolem ČSSD na Ústecku se něco děje. Lidé od Paroubka prý chtějí zpátky

25.10.2012 20:10

Část sociálních demokratů v Ústeckém kraji je zneklidněna údajnou snahou členů Paroubkovy NS-LEV 21 o návrat zpět k původním politickým dresům. Obávají se, že staronoví členové poslouží jen k ovlivňování vnitrostranických procesů ´někým hodně silným´. A celé to prý může mít souvislost s dopisem brněnského poslance Jeronýma Tejce, apelujícícho na vedení ústecké krajské organizace, aby rezignovalo.

Kolem ČSSD na Ústecku se něco děje. Lidé od Paroubka prý chtějí zpátky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek po zvolení do čela NS-LEV 21

O dobrém volebním výsledku pro ČSSD se na Ústecku nedá hovořit. I přesto, že strana skončila druhá a v pětapadesátičlenném krajském zastupitelstvu má třináct křesel hned za komunisty s dvaceti mandáty. To ji staví do role žádaného partnera pro krajskou koalici. Nebo také nejsilnější opoziční strany. Protože komunisté dokážou složit těsnou většinu s hnutím Severočeši a pohodlnou, pokud přiberou i koalici menších stran s názvem PRO! kraj. Poslední jmenovaný subjekt pak měl Severočechům vzkázat, že jejich dvoukoalici s komunisty podpoří, ačkoliv do ní vstoupit nechce.

Návrat Paroubkových lvů?

Aby toho nebylo málo, setkávají se někteří členové ČSSD na Ústecku se zajímavým jevem-nabídkami lidí, spojených s bývalým vedením kraje a především expředsedou kraje Petrem Bendou, který po odchodu ze socdem vstoupil do Paroubkovy NS-LEV 21. Tito lidé mají v místních buňkách slibovat, že do nich dokážou přivést desítky nových členů, což prý až příliš připomíná praktiky nabírání černých duší, kvůli kterým Ústecký kraj tak neblaze proslul.

"Nevíme úplně přesně, co se děje, ale vypadá to, že se některé bývalé struktury, které nás opustily, snaží o návrat a znovuuchopení moci," popisuje pro ParlamentníListy.cz situaci bývalý poslanec ČSSD a šéf teplické okresní organizace strany Vlastimil Aubrecht. Když prý v malé místní buňce kdesi na Ústecku zazní, že dotyčný dorazí na další schůzi se 109 žadateli o členství, je to podle Aubrechta přinejmenším zarážející. "U nás v okrese jde zatím o jednotlivce, konkrétně tady jsme zaznamenali dva, kteří jsou ovšem podle našich informací napojeni na ostatní," říká exposlanec. Obává se nového náporu tzv. černých duší, byť úterní pokus těchto lidí o opětovný vstup do strany teplická ČSSD zmařila.

Nemám o tom žádné informace," reaguje ParlamentnímListům.cz na zprávy o odchodu některých členů NS-LEV 21 zpět do ČSSD šéf národních socialistů Jiří Paroubek. Na pondělním jednání krajské rady strany prý byli přítomni skoro všichni členové, kteří odešli z ČSSD. "Pokud by snad někdo odešel, přeji mu ve společnosti Housky, Vaňhové a Fišery mnoho štěstí," říka lídr LEV 21.

Identifikovat osobu, která za těmito pokusy o přestup stojí, není podle Aubrechta ani trochu snadné. Mnohému prý ale napovídá aktivita poslance Jeronýma Tejce. Ten vyzval krajské vedení k odstoupení kvůli volebnímu výsledku do krajů. Aubrecht údajně nechápe, proč poslanec napadá zrovna region, kde se část socdem snažila o očistu od černých duší po celé dva roky následující po sněmovních volbách. Přitom právě Tejc je podle něj člověkem, který vytrvale odmítal žádosti o pomoc s řešením situace, adresované celostátnímu vedení ČSSD.

Kdo hází Fišerovi klacky pod nohy?

"Je to úplná politická hloupost toto činit během jednání o krajské koalici. To je neuvěřitelný politický amatérismus, alespoň na první pohled. Jenže tomuto pohledu já nevěřím, protože pan Tejc je člověkem vzdělaným a rozumným, takže za tím asi bude něco víc," říká Aubrecht a dodává, že jde evidentně o snahu podpořit síly jdoucí proti současnému vedení kraje, a to i cestou znesnadnění vyjednávací pozice místní ČSSD. Jsem ve straně 22 let a kariéra pana Tejce začala za Jiřího Paroubka strmě stoupat," naznačuje exposlanec. Od Tejce jde prý o jasné porušování zájmů strany, za které by řadový člen musel řady sociálních demokratů ihned opustit.

Podle krajského lídr Arna Fišery by se vedení ústecké socdem Tejcovým apelem vážně zabývalo tehdy, pokud by on sám odstoupil z funkce po vypuknutím kauzy Rath. "Konference, která proběhne 5. ledna, je volební a právě tam je prostor pro delegáty a jejich názor na řešení," uvedl pro ParlamentníListy.cz krajský šéf sociální demokracie.

Brněnský poslanec si ale stojí za svým. "Nechci komentovat obsah dopisu určeného jen členům ČSSD. Není možné, abychom v Libereckém a Ústeckém kraji nevyvodili odpovědnost z výsledků voleb. A nejde jen o výsledky, ale i kauzy Pavla Koudy, Romana Housky a ostatních. Toto nejde přehlížet. Jednání liberecké organizace si cením, jasně se k tomu postavili nejen členové vedení, ale i zastupitelé," říká pro ParlamentníListy.cz Tejc.

K názoru vedení Ústeckého kraje ve věci ztížené vyjednávací pozice vůči vítězné KSČM poslanec podotýká, že v tuto chvíli jde o daleko víc než jen jednu krajskou koalici. "Nesmíme být jako ODS a TOP 09 a přejít výsledek voleb bez sebereflexe," dodává. Jenže právě tento argument u Aubrechta a lidí z ústecké krajské buňky neobstojí. Stojí proti němu čísla, hejtmanka Jana Vaňhová získala ve volbách plných 15 procent preferenčních hlasů, nejvíce v kraji, a předstihla tak dokonce lídra vítězné KSČM Oldřicha Bubeníčka.

Ústecko bez ČSSD v krajské radě

Právě s tím nyní sociální demokraté jednají o budoucí krajské koalici. Chtěli by v ní mít ještě hnutí Severočeši.cz s jeho devíti zastupiteli. Jenže, jak podotýká Vlastimil Aubrecht, Právě Tejcův dopis členům ČSSD vyjednávání s komunisty ztížil. A i senátor Jaroslav Doubrava přiznává, že Severočeší se podobě koalice bez ČSSD nyní nebrání a otevřeně mluví o přislíbené podpoře ze strany hnutí PRO! kraj, které se před volbami ostře vyjadřovalo právě na adresu krajské ČSSD a ODS. Lídr komunistů Vojtěch Filip pak prý nechce v koalici lidi spojené se skandály a jmenuje přitom hejtmanku Vaňhovou a lídra ústecké socdem Fišeru.

Podle zdrojů z blízkosti krajského vedení může docela klidně jít o snahu napřed vmanévrovat krajské vedení do kouta tím, že se z pozice volební dvojky nedokáže dostat do krajské vlády. Následný apel na odchod kompletního krajského vedení by pak měl podstatně silnější podporu než Tejcův dopis.

Zájem na tom údajně může mít i mocenský spor na samé špičce vedení sociální deokracie, kdy si jedna ze stran není jistá podporou právě na silném Ústecku. "O boji mezi pány Sobotkou a Haškem bych s dovolením pochyboval. Bohuslav Sobotka má u nás v kraji dobrou pozici stejně jako Michal Hašek. Pokud existuje dojem, že zdejší vedení ČSSD preferuje Michala Haška, vidím důvod v tom, že pan Hašek je dlouholetý šéf Asociace krajů a proto má ke krajské problematice logicky blíž než lídr strany," konstatuje pro ParlamentníListy.cz Aubrecht.

Sociální demokracie získala v krajských volbách na Ústecku jako celkově druhá 13 mandátů. První je KSČM s dvaceti hlasy v novém zastupitelstvu. Severočeši.cz, regionální politické sdružení s vlastními senátory, má hlasů devět. Propadákem skončily volby pro ODS se sedmi mandáty. Do krajského zastupitelstva se dále podívají už jen kandidáti hnutí PRO! kraj se šesti křesly.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…