Komárek: Lex Babiš by byl v rozporu s přirozenou spravedlností

04.03.2016 19:49

Především o sporném návrhu zákona přezdívaného „lex Babiš“, který měl zakázat účast ve veřejných zakázkách firmám, jež vlastnil člen vlády, diskutoval v pátečním vydání pořadu Interview ČT24 poslanec hnutí ANO a bývalý novinář Martin Komárek.

Komárek: Lex Babiš by byl v rozporu s přirozenou spravedlností
Foto: Daniela Černá
Popisek: Poslanec Martin Komárek v Ostravě.

„Byl to pokus kolegy Plíška Babiše pošťouchnout. Nepovedlo se,“ tak okomentoval Komárek zmíněný návrh zákona, který předložil poslanec Martin Plíšek (TOP 09). Moderátorka se pak Komárka zeptala, zda mu vadí Babišův střet zájmů. Komárek přiznal, že jej do jisté míry omezuje. „Dovedu si představit, že některé voliče to odradí, aby nám dali hlasy,“ prohlásil.

EK by takový nespravedlivý zákon netolerovala

Pokud by byl stále novinářem, asi by prý psal, „pojďme to rychle vyřešit“. Ne kvůli samotnému Babišovi, ale pro případ, „až bude ve vládě deset multimilionářů“.

Podle Komárka byl zmíněný návrh v rozporu s přirozenou spravedlností. „Jsem přesvědčen, že Evropská komise by takový nespravedlivý zákon netolerovala,“ uvedl poslanec. Na to ale moderátorka oponovala prohlášením zmíněného poslance Plíška, který tvrdil, že podobný zákon má Rakousko.

MČ Praha 1 rozhodla správně

„Teď jsem v situaci běžného diváka, nejsem znalcem rakouských zákonů, zeptám se kolegů z legislativy, necháme si vypracovat zprávu,“ reagoval Komárek.

Moderátorka se jej například také zeptala, zda by přijal nabídku vést Mladou frontu Dnes. Něco takového by odmítl.

Souhlasí s rozhodnutím městské části Praha 1, podle které nošení makety šibenic v demonstraci není ani přestupek. Podle Komárka je to správné rozhodnutí. Makety šibenic jsou podle něj sice nevkusné, ale pokud neútočí proti někomu konkrétnímu, je zastánce svobody projevu v takové šíři, jaká panuje v USA. Na rozdíl od ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) si nemyslí, že by se příslušné zákony měly zpřísňovat.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…