Komedie u soudu se Ztohoven: Darovali soudkyni kus standarty a domáhali se od Hradu vrácení trenýrek

29.06.2016 12:16

Člen skupiny Ztohoven Matěj Hájek, který se společně s Davidem Honsem a Filipem Crhákem podílel na loňském vyvěšení červených trenýrek nad Pražským hradem, uvedl, že škody, které při akci vznikly, bere jako nutné náklady k provedení akce. Nesouhlasí však s výší, která podle spisu činí skoro 100 000 korun. Během jeho výpovědi předali obžalovaní soudkyni Šárce Šantorové kus ukradené prezidentské standarty.

Komedie u soudu se Ztohoven: Darovali soudkyni kus standarty a domáhali se od Hradu vrácení trenýrek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezidentská standarta

Hájek také řekl, že úkolem skupiny Ztohoven je ověřovat platnost symbolů a struktury společnosti. „To činíme nenásilným způsobem,“ dodal.

Případ dnes začal projednávat Obvodní soud pro Prahu 1. Jako první chtěla soudkyně vyslechnout Filipa Crháka, který však odmítl vypovídat. Hájek i Crhák vznesli námitku na podjatost soudkyně, Šantorová následně rozhodla, že podjatá není.

Obří červené trenýrky vyvěsili členové Ztohoven loni 19. září na protest proti politice prezidenta Miloše Zemana. Převlečeni za kominíky tehdy po lešení vylezli na střechu Pražského hradu. Po činu zveřejnili prohlášení, ve kterém Zemana kritizovali. Podle nich spodní prádlo představuje „standartu muže, který se nestydí za nic“.

V pondělí spolek oznámil, že ukradenou prezidentskou standartu v hodnotě 33 000 korun rozstříhal na 1152 kousků. Performeři je pak rozdávali náhodně vybraným lidem ve všech krajích. Za úmyslné poškození státního symbolu jim tak navíc může v přestupkovém řízení hrozit až desetitisícová pokuta. Původně skupina tvrdila, že standarta uletěla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…