Komentátor Fendrych: Nesouhlasíte s Klausem? Jste podle něj antilidi

16.03.2012 20:21

Hlava našeho státu dělí obyvatelstvo na dvě skupiny - na lidi a takzvané „antilidi“, což jsou ti, kteří se opováží nesouhlasit, píše ve své glose komentátor serveru Týden.cz Martin Fendrych. Přízvisko „antilidi“ Václav Klaus přiřkl novinářkám serveru Aktuálně.cz, které ve svých článcích upozornily na financování jeho knižních publikací mimo jiné i ze státních peněz.

Komentátor Fendrych: Nesouhlasíte s Klausem? Jste podle něj antilidi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

Martin Fendrych načrtl historku z autogramiády Klausovy nejnovější knihy Rok devátý, kde prezidenta oslovila redaktorka z Aktuálně.cz s dotazem na české i zahraniční příjmy z vydávání jeho knih. „Je to všude uvedeno v mém daňovém přiznání. Já jsem četl nenávistný článek vaší soudružky Nosálkové, to je neuvěřitelné, co jste za antilidi,“ pustil se Klaus do nebohé novinářky, jejíž kolegyně před časem napsala článek o zdrojích financování Klausovy knihy Modrá, nikoli zelená planeta, jejíž vydání finančně podpořila papírna Vipap Videm Krško, jejímž současným vlastníkem je právě stát.

 „Dá se snad říct, že otázka po příjmech knih u prezidenta je oprávněná, stejně jako otázka po sponzorech,“ píše Fendrych. „Klaus takové otázky nebere. Pro něj pídit se po tom, jak, s čí podporou, jsou jeho spisy vydávány, znamená psát ‚neuvěřitelně nenávistný článek‘,“ dodává.

Nesouhlasíš? Jsi antičlověk

„Pěkné je označení "antilidi". Pomáhá vysvětlit, jak to asi náš milý pan prezident myslel, když chtěl být hlavou státu pro všechny. Ony tehdy myslel - a pořád myslí, že je prezidentem, pro LIDI. Nikoli pro ANTILIDI,“ poukazuje ve své stati komentátor.

Podle prezidentova chování Fendrych vyvozuje definice obou skupin. „Lidi jsou občané, kteří Václava Klause uznávají. To jsou plnohodnotní občané. Jako vzory nechť nám poslouží: Vít Bárta, Ladislav Jakl, donedávna Ladislav Bátora, Petr Hájek, Josef Dobeš, Karolína Peake,“ vysvětluje Fendrych i s četnými příklady.

„Naopak občané, kteří o Klausovi pochybují nebo by se snad chtěli šťourat v jeho příjmech, to jsou antilidi. Definice vypadá takto: antičlověk je osoba, která se nelíbí Václavu Klausovi,“ přidává i druhý filtr síta.

„Dobré je, zatím, že antilidi mohou v České republice dál bydlet a stravovat se. Samo sebou by bylo lepší, kdyby nepracovali v novinách,“ přidává i „světlou“ stránku věci.

„Hrad ale zjevně apeluje: Nebuďte antilidmi!,“ dodává Fendrych ve své glose na serveru Týden.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…