Komentátor Steigerwald připomíná Nečase: Pravice se porazila sama

25.10.2013 8:19

Komentátor MF Dnes Karel Steigerwald napsal pro dnešní vydání komentář, ve kterém popisuje pád pravicové vlády Petra Nečase a upozorňuje na fakt, že neúspěch vlády nebyl neúspěchem pravicových reforem. Podle něj k reformám pořádně ani nedošlo.

Komentátor Steigerwald připomíná Nečase: Pravice se porazila sama
Foto: Hans Štembera
Popisek: Schůze vlády. Na programu mimo jiné byl i výběr strategického investora do společnosti České aerolinie a.s.

Pohled na pravicové bitevní pole není podle Karla Steigerwalda pěkný. Pamětníci prý řeknou, totéž jsme viděli u Lipan. „Pravici nikdo neporazil, pravice se porazila sama, jako sami sebe porazili u Lipan husiti,“ píše komentátor. Dále však upozorňuje na fakt, že na pravici nyní figurují „sektáři“ a divočáci“, namísto té pravice liberální.

„To by Lipany připomínalo, kdyby ta pragmatická a racionální část pravice porazila sektáře, divočáky a jiné na pravopravém konci, kde přestává legrace a začínají autoritáři. To se však nestalo, po poli se dnes naopak prohánějí právě ti pravopraví knězové, na zemi leží pravice liberální,“ varuje Steigerwald.

Nepadla pravicová politika

Komentátor píše, že formálně nejsilnější středopravá polistopadová vláda padla po třech letech trapně a po sérii útoků, které si sama uštědřila. „Vláda nepadla proto, že prosazovala neoblíbené reformy. To by byl čestný pád. Padla na svůj postupný rozklad, na neúspěšné pokusy řady ministrů, na vnitrokoaliční bitky,“ myslí si Steigerwald.

V komentáři MF Dnes také upozorňuje na své přesvědčení, že neúspěch pravicové vlády nebyl neúspěch pravicových reforem. „Ty nikdo ani dobře nezná, málokdo je pochopil. Není divu, k reformám pořádně ani nedošlo,“ uvádí Steigerwald. „Nepadla pravicová politika, padla vláda neschopná ji realizovat a obhajovat.“

Existují dvě věčné strany

Volby podle komentátora běží ve znamení triviální politiky. „Doposud bylo všechno špatné, to zruším a zavedu všechno dobře. Ve spoušti po padlé koalici zní tato varianta nadějně. Republiku je třeba zbořit a nahradit ji republikou lepší,“ píše Steigerwald a upozorňuje na nebezpečnost této teze. „To je teze, která umožní novým politikům vyšvihnout se na troskách toho předešlého rychle nahoru, nikoli však vybudovat lepší republiku,“ varuje komentátor.

V závěru svého komentáře Steigerwald píše, že ve skutečnosti prý existují dvě věčné strany. „Příznivci státního přerozdělování a příznivci svobodného trhu. To je hlavní proud, vše ostatní (politika úsvitu i zvednutých hlav) je kolorit.“ Podle Steigerwalda by měl pravičák volit pravici a levičák levici. Sám však uznává, že se dnes těžko pozná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…