Komentátor se diví, kde jsou všichni ti "Charlie", když mají hájit odvolaného šéfa hnutí Pegida

23.01.2015 12:04

Nad tím, že absolutní svoboda slova, kterou hájí nositelé hesla „Já jsem Charlie“, je sice součástí liberální politické kultury Západu, ale má své limity, se v pátečních Lidových novinách zamýšlí komentátor Zbyněk Petráček.

Komentátor se diví, kde jsou všichni ti "Charlie", když mají hájit odvolaného šéfa hnutí Pegida
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod hnutí PEGIDA proti islamismu i přistěhovalcům v německých Drážďanech

Podle něj tyto limity nemusí být nutně v zákonech, ale v normálním lidském uvažování. Připomíná, že v těchto dnech odstoupil šéf německé Pegidy Bachmann proto, že vyšlo najevo, že před lety svou tváří karikoval Hitlera a fotky pověsil na Facebook. „Nebyla to agitace za třetí říši, jen blbý vtip, gymnaziální humor, ale i takový má právo na existenci,“ domnívá se komentátor. A poukazuje přitom na to, že totéž, s patkou a knírkem, dělal ve filmu Charlie Chaplin.

„Neměli by teď Bachmanna hájit všichni, kdo „jsou Charlie?“ Ale nějak ho nehájí, ač vědí, že to žádný neonacista není,“ podotýká Petráček.

Podle jeho názoru ale ten, kdo si cení absolutní svobody slova natolik, že je pro ni ochoten vyjít do ulic, by měl hájit tutéž svobodu i u antiislamistů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…