Komise k solárnímu byznysu bude spíš tým a bude sbírat informace

14.05.2013 17:45

Tým prezidenta Miloše Zemana k prošetření solárního byznysu bude sloužit hlavně k výměně informací mezi zainteresovanými skupinami. Pokud však narazí na podezřelé okolnosti, bude je policejní část skupiny moci prošetřit. Zatím se expertní tým nesešel, řekl dnes ČTK jeden z jeho členů, první náměstek policejního prezidenta Václav Kučera.

Komise k solárnímu byznysu bude spíš tým a bude sbírat informace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přívodní vidlice od elektrospotřebiče

Prezident chce solární boom vyšetřovat, protože podle něj jde o "tunel". Skupina si bude vyměňovat informace podobně jako obdobné uskupení v případě otrav pančovaným alkoholem. "Nejedná se o žádnou komisi, spíše tým. Cílem je především sdílení a předávání informací. Jedná se tedy o standardní záležitost, obdobně spolu instituce spolupracují například v případu metyl," sdělila ČTK mluvčí Ministerstva vnitra Denisa Čermáková.

Podle mluvčího Energetického regulačního úřadu Jiřího Chvojky půjde komisi mimo jiné o to zmapovat "šedé zóny", které žádná instituce nekontroluje, nebo kde se naopak kontrola dubluje. Úřad podle něj již nyní začíná hloubkové kontroly velkých fotovoltaických elektráren.

Kdyby se cokoli zjistilo, určitě prý nezůstane jen na nějaké zprávě

Zeman chtěl vlastní komisi k solárnímu byznysu proto, že například parlamentní komise podle něj nic nevyšetří. "Pokud zjistíme jakoukoli trestnou činnost, budeme na ni určitě reagovat," řekl ČTK Kučera. Podle něj již nyní u policie funguje skupina, která solární byznys prošetřuje. "Ta pravomoc, kdyby se cokoli zjistilo i v rámci dalšího prošetřování, určitě nezůstane jen na nějaké zprávě nebo konstatování," upřesnil Kučera. V současnosti už jsou prý některé podezřelé případy stíhány.

V prezidentské komisi mají být nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman či vyslanci ERÚ. Podle Kučery se tým zatím nesešel. "Čekáme na první výzvu," řekl dnes ČTK. Čermáková uvedla, že se uskutečnila schůzka, které se kromě Kučery zúčastnili první náměstek ministra vnitra Jaroslav Hruška, náměstek ministra spravedlnosti Daniel Volák a předsedkyně ERÚ Alena Vitásková.

Solární sdružení se proti označování za tuneláře ohradila

Podle televize Prima Family je členem skupiny i šéf Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) Miloslav Kala. "My už jsme činnost zahájili, vyměnili jsme si kontakty a ustavili jsme hlavní skupinu, která se bude scházet a vyměňovat si informace," sdělil televizi Kala.

Prezident Zeman se kvůli podle něj přehnané podpoře solárníkům postupně setkal s ředitelem Bezpečnostní informační služby Jiřím Langem, nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem, prezidentem NKÚ Kalou, prezidentkou ERÚ Vitáskovou a ministrem vnitra Janem Kubicem. Navrhl jim vytvoření společného týmu, "který by se tímto největším tunelem v českých ekonomických dějinách seriózně zabýval".

Solární sdružení se proti označování majitelů malých fotovoltaických instalací za tuneláře ohradila. Za jádro problému označila velké elektrárny na polích, z nichž část vlastní polostátní energetická společnost ČEZ.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…