Komunista Kováčik: Jsme starší a moudřejší

15.11.2011 9:51

Komunisté posilují v různých preferencích a jsou na koni. Pozítří si přitom naše republika připomene už 22. výročí revoluce v roce 1989. Předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik tvrdí, že se ke KSČM stále hlásí noví zájemci, dokonce i mladí lidé či vysokoškolští studenti. „Zestárli jsme a zmoudřeli,“ řekl k dosavadním členům rudé partaje Kováčik v pořadu Studio Česko.

Komunista Kováčik: Jsme starší a moudřejší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec KSČM Pavel Kováčik

Podle průzkumů veřejného mínění je pozice KSČM stabilní a stále neslábne. Navíc vláda podle několika posudků nemá šanci uspět v případné snaze pokusit se KSČM zakázat. Navíc podle Českého rozhlasu komunisté v řadě krajů výrazně mluví i do jejich správy a v Karlovarském a Moravskoslezském jsou dokonce součástí jejich vedení. 

 „Zestárli jsme a zmoudřeli. Stáří, to není jenom pošetilost, stáří, to je také moudrost. Znovu jsme se sblížili s občany a kupodivu se k nám hlásí i mladí lidé, vysokoškolští studenti a mnohé jiné kategorie občanů, kteří nás třeba ještě před dvěma lety odmítali," vyjmenoval důvody současného postavení komunistů předseda poslanecké frakce Pavel Kováčik. 

My to jako výhru nebereme

Jenže na 17. listopad je připravená demonstrace těch lidí, kteří se chtějí rozloučit se ztracenými iluzemi listopadu 1989. KSČM ale toto prý jako svou případnou výhru nevnímá. „Nejsme tak přízemní, abychom to vnímali jako naši výhru nebo výhru nějaké naší úzce vymezené myšlenky. Já to vnímám jako prohru lidí, kteří těm listopadovým slibům věřili, měli velké naděje. Ten vývoj byl přesně opačný. Že nebude korupce, že se nebude krást, že se nebude ničit životní prostředí, že se nebude to nebo ono, že nejsme jako oni. Lidé mají pocit, že to všechno po 22 letech je nepříliš dobré, že se to nepovedlo, že byli podvedeni," řekl dále Kováčik. 

Nechtěl však srovnat životní úroveň lidí nyní a před rokem 1989. „To se nedá porovnávat. Je to srovnávání jablek s hruškami. Řada lidí asi bude mít pocit, že je to lepší, protože vydělali peníze, mohou si plnit svoje sny. Řada lidí má zase pocit, že ta ztráta těch jistot je příliš zatěžující. Teď mám na mysli těch skoro půl milionů nezaměstnaných," dodal Kováčik pro Rádio Česko. 

KSČM opakovaně vyzývala vládu Petra Nečase k odstoupení. "Jestliže se na nás hrne jedna kauza za druhou, tak nám to připadá jako v Kocourkově. Ta vláda ukazuje, že vládne ve prospěch úzké skupiny a většina občanů nemá pocit, že je to jejich vláda a to hodně dlouho. Každá vláda, která by nyní nastoupila, by byla lepší, než toto," vysvětlil Kováčik pak k dnešní politické situaci.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…