Komunisté? Největší riziko pro naši společnost je SPD, hádal se Hamáček. Právě jí je prý třeba zabránit v účasti na vládě

28.04.2018 13:56

Předseda ČSSD Jan Hamáček se v rozhovoru pro Novinky.cz vyjádřil o svém vztahu k předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi. Podle jeho slov se jednání o koaliční smlouvě mezi oběma stranami výrazně posunulo. Dokonce tak, že by jednání mohlo být prý příští týden dokončeno.

Komunisté? Největší riziko pro naši společnost je SPD, hádal se Hamáček. Právě jí je prý třeba zabránit v účasti na vládě
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Jan Hamáček.

Hamáček uvedl, že na čtvrtečním jednání s Babišem a také s předsedou KSČM Vojtěchem Filipem se jednalo nejen o pojistkách v koaliční smlouvě (to jen mezi ČSSD a ANO), ale také o tom, jak by mohla spolupráce všech tří stran fungovat. „Dohodli jsme se, že detaily nebudeme komentovat. Stačí říci, že jsme se zásadně posunuli,“ poznamenal Hamáček k jednání. 

Na otázku, zda Hamáček věří Babišovi jako partnerovi, odpověděl, že nelze o něčem jednat nebo něco budovat bez nějaké bazální důvěry. „Pokud bychom do jednání vstupovali s tím, že si nevěříme, tak projekt nemá smysl. Nicméně každá důvěra má své hranice a vždy je dobré mít pojistky. Naše snaha je, aby ten projekt byl postaven na vzájemné důvěře a respektu, nicméně ruku v ruce s tím musí jít závazky a pojistky,“ zmínil Hamáček. 

  • Původní text ZDE.

Ve vládních vyjednáváních vidí analogii s procesem v Německu, kde se hovořilo o koalici CDU/CSU a SPD. „Tam také probíhala velmi tvrdá koaliční jednání a velmi tvrdá vnitrostranická diskuse včetně bojových hlasování, zda v jednání pokračovat. Ve finále se němečtí sociální demokraté rozhodli hlasy všech svých členů, že do koalice vstoupí, a pokud se podíváme na preference SPD, tak jim to rozhodně neublížilo,“ sdělil Hamáček.

Ten mimo jiné také doufá, že v případě rozhodnutí stranického referenda, že má ČSSD vstoupit do vlády, bude toto rozhodnutí poslanecký klub respektovat stejně jako koaliční smlouvu.

A kdo by měl obsadit ministerské posty? „Samozřejmě mám okruh případných nominantů, nicméně personální otázky nyní nebudu komentovat. Vždy to bylo tak, pokud ČSSD vstupovala do vlády, že personální otázky byly věcí předsedy nebo nejužšího vedení,“ řekl k této otázce Hamáček, jenž by se mohl v budoucí vládě stát ministrem vnitra.

ČSSD si pak také prosadilo resort zahraničních věcí. „Jsme prozápadní, odpovědní vůči našim spojencům, proevropští,“ řekl Hamáček. Následně se vyjádřil i k tomu, jak tedy může vládu podporovat KSČM, jež je otočena na východ. „Nevnímám KSČM jako největší riziko pro naši společnost, za daleko větší riziko pokládám situaci, kdy by na vládu ČR měla vliv extrémní strana SPD. Důvod, proč sociální demokracie jedná o vládě, je, abychom takové vládě zabránili. Další politické strany, které by mohly jednat, se do jednání nepustily. Ony tak tiše doufají, že to za ně vyřeší sociální demokracie,“ řekl Hamáček závěrem s tím, že sociální demokracie přistoupila k problému odpovědně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …