Komunisté, kamarádi s Čínou varuje neziskovka. A pak se zeptali Jiřího Pehe...

27.01.2021 16:06

Server Balkan Insight uveřejnil analýzu týkající se vztahu českých komunistů ke komunistické Číně a důrazně upozornil, že KSČM má už čtvrtý rok vliv na menšinovou vládu ANO a ČSSD. Komunisté se podle serveru snaží omezit suverenitu České republiky tak, aby to Číně vyhovovalo. Proto také prosadili odebrání 10 miliard armádě v rozpočtu pro tento rok. Politolog Jiří Pehe k tomu však dodává, že premiér Andrej Babiš (ANO) se snaží držet komunisty na uzdě. Ale pozor na vztahy ČSSD s Čínou...

Komunisté, kamarádi s Čínou varuje neziskovka. A pak se zeptali Jiřího Pehe...
Foto: Pixabay
Popisek: Čína

Server podotýká, že až do roku 2017 stála komunistická strana na pokraji politického zájmu. Tam se dostala po roce 1989, po pádu komunistického režimu v zemi – a změnil to až Andrej Babiš (ANO), když se s komunisty dohodl na podpoře své vlády.

Na videokonferenci v loňském roce ujišťoval Vojtěch Filip představitele Komunistické strany Číny, že většina Čechů stojí o další rozvoj vztahů s nelidnatější komunistickou zemí světa.

„Všichni zúčastnění vědí, že toto prohlášení předložené předsedou Komunistické strany Čech a Moravy (KSČM) je nepravdivé. Zdá se však, že důležitým bodem je, aby Filip prokázal svou vlastní věrnost,“ napsal k tomu server. S tím, že prezident Miloš Zeman sice usiloval o větší spolupráci s Čínou, ale většina české společnosti na čínské komunisty hledí kritickým okem. A když Čína pohrozila, že předseda Senátu Miloš Vystrčil bude muset zaplatit vysokou cenu za to, že se vydal na Tchaj-wan, Čechy to většinou rozzlobilo.  

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

„Úcta, kterou čínským úředníkům projevil vůdce strany českých komunistů během videokonference loni v září, je šokující. ... Vzhledem k vazbám KSČM na čínskou komunistickou stranu se to zdá být jasným bezpečnostním rizikem pro malý členský stát NATO a EU,“ upozornil server.

Důkazem neblahého vlivu komunistů na českou politiku má být obrání armády o 10 miliard korun, které při jednání o rozpočtu prosadili právě komunisté. Politolog Jiří Pehe k tomu pro server poznamenal, že Babiš na jedné straně fakticky přizval komunisty k moci, když je požádal o podporu své vlády, ale na druhé straně se komunisty snaží držet v mezích. V Česku se vedou debaty o vyloučení Číny z tendru na dostavbu jaderné elektrárny Dukovany a debaty o výstavbě 5G sítí v Česku bez účasti čínské firmy Huawei.

To podle serveru to není po chuti prezidentovi Miloši Zemanovi, jenž spolu se svým týmem údajně upřednostňuje obchodní dohody s Ruskem a s Čínou, protože v těchto zemích se tolik nedbá na transparentnost těchto dohod.

Martin Hála z think-tanku Sinopsis tvrdí, že čeští komunisté se snaží prosadit politiku omezené suverenity České republiky ve vztahu k Číně, což v praxi znamená nedělat nic, co by se čínským komunistům opravdu nelíbilo.

„Jedná se o zajímavou variantu Brežněvovy doktríny omezené suverenity,“ uvedl Hála s tím, že Filip má jako dlouholetý komunista s podobnou politikou bohaté zkušenosti ještě z éry před listopadem 1989.

Pehe vidí jako další problém vazby některých politiků ČSSD na Čínu. „Vazby mezi čínskou komunistickou stranou a ČSSD jsou znepokojivější a jsou jednou z hlavních cest, kterými se čínský vliv dostává k české moci,“ uvedl Pehe s tím, že v Číně byl expremiér Bohuslav Sobotka a bohaté obchodní kontakty s Čínou rozvíjí i Jaroslav Tvrdík, někdejší ministr obrany za ČSSD.

Podle serveru dnešní spojku na Čínu představuje ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Dalším takovým politikem prý může být i europoslanec Jan Zahradil (ODS).

Zahradil však důrazně popírá, že by sehrával roli čínského trojského koně v české či evropské politice.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Obchodní zájmy v Číně má i nejbohatší Čech Petr Kellner.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…