Komunisté ke kauze OKD: Vlastníci se zisky na zahraničních kontech vydírají stát

28.09.2013 17:32

Alarmující situace, která vyžaduje neodkladná mimořádná rozhodnutí. Tak hodnotí problémy společnosti OKD předseda KSČM Vojtěch Filip. Ve svém prohlášení, které mají ParlamentníListy.cz k dispozici, uvádí, že za nezbytné považuje především odkrytí dluhů a privatizačních smluv.

Komunisté ke kauze OKD: Vlastníci se zisky na zahraničních kontech vydírají stát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

Za kořeny problémů OKD totiž Filip považuje právě privatizaci, která začala už v roce 1991 a byla dokončena v roce 2004. Podle jeho názoru byl podnik prodán za nezvykle nízkou cenu, o kterou se zajímá i protikorupční policie. „Společnost je dnes zatížena nesplácenými dluhy a hrozí propouštění. Nehorázné je za této situace jednat se zástupci zaměstnanců o výrazně redukované kolektivní smlouvě. Horníci tuto situaci nezavinili,“ zdůrazňuje.

Předseda komunistů kritizuje vlastníky OKD zejména za to, že se svými zisky na zahraničních kontech nyní vydírají stát a chtějí po něm, aby napravoval jejich chyby. „Podíl státu na dalším provozu dolů ve prospěch soukromého vlastníka je vyloučen a vklad do pomalejšího útlumu bez změny vlastnické formy by sice oddálil přízrak bankrotu či likvidace, ale nebyl by trvalejším řešením,“ myslí si Filip a ztotožňuje se tak s postojem premiéra v demisi Jiřím Rusnokem.

Celé prohlášení ZDE

Komunisté dle Filipových slov podporují hornické odbory. Než prý totiž dávat finanční prostředky podnikatelům, jako je Zdeněk Bakala, je lepší věnovat je přímo horníkům, a to například do hornického fondu. Ten by jim podle jejich předsedy bezprostředně pomáhal nad rámec běžné sociální sítě v jejich tíživé situaci, třeba i na financování předčasného důchodu.

Nová vláda by měla tu odpovědnost unést

Filip považuje za nutné především odkrýt dluhy a odtajnit privatizační smlouvy. „Pokud byly smlouvy špatné, je třeba z toho vyvodit politickou a právní odpovědnost těch, kteří je podepsali. Pokud nebyly podmínky smluv plněny, je třeba z toho vyvodit jak sankce, tak i případnou trestně právní odpovědnost, a to ještě před uplynutím promlčecí lhůty. Pokud vláda Jiřího Rusnoka zvažuje nalézt pro řešení strategického partnera ze zahraničí, musí být součástí tohoto řešení i odpovědnost státu za surovinovou a energetickou bezpečnost země,“ navrhuje.

Zároveň upozorňuje na skutečnost, že tyto problémy se budou řešit i po volbách, a proto by měla vzniknout vláda, která tuto odpovědnost unese. „Je třeba si uvědomit, že politika není druh podnikání, je to služba občanům. U Andreje Babiše, stejně jako u Víta Bárty, je problém rozlišit podnikání a jejich politické zájmy. U Zdeňka Bakaly je známo, že již dříve sponzoroval politické strany jako ODS a TOP 09. Proto bychom měli volit strany, které hájí zájmy většiny občanů, a ne úzké skupiny privatizátorů či rentiérů,“ vzkazuje voličům.



 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…