Komunisté projednají s ANO podporu, Filip předtím navštíví Hrad

03.02.2021 6:30

Komunisté budou dnes odpoledne se zástupci hnutí ANO pokračovat v jednáních o podpoře menšinového kabinetu premiéra Andreje Babiše.

Komunisté projednají s ANO podporu, Filip předtím navštíví Hrad
Foto: FTV Prima
Popisek: Miloš Zeman na Primě

Žádají, aby vláda ANO a ČSSD v posledních osmi měsících, které zbývají do voleb, minimálně podpořila uzákonění pětitýdenní dovolené pro všechny zaměstnance a spojení zdravotních pojišťoven ministerstev vnitra a obrany. O naplňování toleranční dohody a také neplnění požadavků na změny protiepidemických opatření hodlá předseda komunistů Vojtěch Filip před schůzkou jednat s prezidentem Milošem Zemanem.

Na Hrad zamíří Filip na 13:00, do Strakovy akademie o dvě hodiny později. V úterý se nejužší vedení komunistů dohodlo, že v pátek předloží výkonnému výboru strany usnesení, že porušení některých dohod z poslední doby je důvodem pro ukončení toleranční smlouvy s hnutím ANO, ale také usnesení s opačným závěrem. Roli bude hrát i výsledek dnešního jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Podle Filipa v nejužším vedení KSČM převládá názor nepodpořit už další prodloužení nouzového stavu.

Ze závazků z toleranční smlouvy s ANO komunisté tlačí podle místopředsedy Stanislava Grospiče především na sloučení zdravotních pojišťoven ministerstev vnitra a obrany a na zavedení pěti týdnů dovolené. Babiš by je podle něj měl znovu stvrdit. „A aby bylo zaručeno, že poslanecký klub a premiér budou tyto požadavky respektovat,“ dodal.

Ohledně podpory dalšího pokračování nouzového stavu, který v Česku kvůli covidu-19 platí zatím do 14. února, se komunisté rozhodnou také podle jednání s ANO. „Spíše se kloním k tomu, že pokud nebude premiér ochotný garantovat, že už neporuší své závazky, tak potom nouzový stav nepodpoříme,“ uvedl Grospič. Řadu nynějších opatření lze podle něj nařídit i bez nouzového stavu, i když by to kladlo větší požadavky na krajské hygienické stanice, hlavní hygieničku a ministerstvo zdravotnictví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…