Komunistický vyslanec v České poště. Prošetřovali ho pro podvod, ale nic nezjistili

05.10.2018 14:03

Do čela dozorčí rady jednoho z klíčových státních podniků České pošty chtěli komunisté na jaře posadit Lubomíra Krejsu. Ten má s podnikem kontrakt, díky němuž pobírá víc jak 50 tisíc korun měsíčně, což policie prověřovala jako podvod. Objevilo se totiž podezření, že Krejsa za částku neodvádí žádnou práci, protože do ní fyzicky nechodí. Server Lidovky.cz uvedl, že závěr policie takové podezření nakonec rozptýlil.

Komunistický vyslanec v České poště. Prošetřovali ho pro podvod, ale nic nezjistili
Foto: Archiv
Popisek: Česká pošta

Svou funkci Krejsa vykonává v dozorčí radě České pošty, kde zastává post místopředsedy. Kromě toho pro firmu pracuje také jako „specialista řízení požadavků“. Na tomto základě od České pošty Krejsa dostává měsíčně zhruba pětapadesát tisíc korun. Policie však v tomto roce převzala trestní oznámení, že výplata Krejsovi chodí na základě podvodu. Podle několika indicií Krejsa do práce v centrále České pošty v pražské Jindřišské ulice nedochází.

I když prý v ústředí České pošty neevidují, že by tam měl Krejsa kancelář, prověřování pražských kriminalistů mu však nahrálo, odměna mu podle nich právěm nálěží. „Podané oznámení bylo založeno na tom, že konkrétní osoba nechodí fyzicky do práce a tudíž se podle oznamovatele jedná o podvod. Kriminalisté zjistili, že muž normálně plní své pracovní povinnosti a za svou odbornou práci dostává adekvátní finanční ohodnocení. Ve věci se nejedná o protiprávní jednání,“ upřesnil na serveru Lidovky.cz mluvčí pražské policie Jan Daněk s tím, že vyšetřovatelé kauzu v září odložili.

Jak Česká pošta doložila policii Krejsovo angažmá není jasné. Mlčí prý i o jeho pracovní náplni. „Stejně jako v minulých případech, kdy nás policie kontaktovala, detaily nekomentujeme. Pracovněprávní vztahy mezi Českou poštou a jejími zaměstnanci nemůžeme z důvodu ochrany osobních údajů zveřejňovat,“ sdělil serveru Lidovky.cz mluvčí instituce Matyáš Vitík.

Krejsa se zná s předsedou KSČM Vojtěchem Filipem z Českých Budějovic, kde žije. Někteří straníci dokonce mluvili o Krejsovi jako o neformálním poradci komunistického šéfa. Redakci Lidovky.cz se Krejsu zastinhout nepodařilo. Filip na výsledek policejní práce reagoval se slovy, že Krejsu skutečně zná z Českých Budějovic jako slušného, pracovitého a člověka na svém místě. „Závěr policie mě nepřekvapuje. O jeho bezúhonnosti jsem ani chvíli nepochyboval,“ řekl Filip.

Nyní je už o zažehnání podezření z možného podvodu zpravené prý i Ministerstvo vnitra, jehož prostřednictvím stát Českou poštu vlastní. Krejsova pozice v dozorčí radě by podle vyjádření resortu zůstala pevná bez ohledu na zjištění policie. „Prověřování s jeho výkonem funkce člena dozorčí rady nesouviselo,“ sdělila mluvčí resortu Hana Malá a dodala, že ministerstvo do kontrolního orgánu pošty nebude sahat.

Jeden čas se v kuloárech hovořilo o tom, že by měl Krejsa usednout přímo do čela dozorčí rady České pošty. Spekulace odpovídala snaze KSČM získat za loajalitu Babišově vládě větší vliv. „Nejsem schopen se k tomu vůbec vyjádřit. Nic takového nevím,“ vyjádřil se Krejsa na možnost svého jmenování. V červnu nakonec uvolněné místo prvního muže rady obsadil tehdejší ředitel firmy Karel Kratina.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je to tu, Rusové otevírají novou frontu. 70 km od Charkova

11:29 Je to tu, Rusové otevírají novou frontu. 70 km od Charkova

Ruské jednotky zaútočily v noci na pátek na pohraniční město Vovčansk, vzdálené od Charkova necelých…