Konec kampaní beze jména. ODS je chce zrušit

19.07.2011 14:27

Předseda ODS Petr Nečas vystoupil na brífinku se stranickým plánem, jak zatočit s anonymní předvolební kampaní. S sebou si přinesl tabuli s podrobným rozpisem, kolik ODS investovala do jednotlivých aspektů loňské předvolební kampaně. A upozornil na to, že ČSSD prý nezveřejnila ani jedno z těchto reálných čísel.

Konec kampaní beze jména. ODS je chce zrušit

"Jsme pro úplný zákaz anonymních předvolebních kampaní," řekl Nečas. Zákaz by měly doprovázet i příslušné sankce. "Musí být pokutovány jak strany, tak vydavatelé a agentury, které tyto kampaně zveřejní. Jen tak vzniknou férové podmínky pro všechny."

Zároveň by ODS ráda viděla jakýsi systém monitoringu kampaní, při nemž by určitá pověřená společnost kontrolovala, zda je kampaň politických stran příslušné označená a zda není lživá. "Nechceme nový kontrolní orgán," vysvětlil Nečas. "Navrhujeme, aby politické strany přispívaly do společného fondu, ze kterého se bude financovat práce vybrané nevládní organizace. Ta by měla mimo jiné zveřejňovat anonymní kampaně na černé listině, která by byla veřejná."

ODS by také chtěla zavést povinnost podrobně popisovat náklady na všechny aspekty kampaně a povinnost politických stran platit z nich i DPH.

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka později pro Českou televizi s většinou návrhů ODS souhlasil. Anonymní reklama je podle něj nečestná a mělo by se s ní zatočit. "Je tu určitě prostor pro diskusi," řekl.

Čtěte:

Sobotka chce vzkřísit limity peněz na předvolební kampaně

Komunisté přikyvují ČSSD: Chceme limity na předvolební kampaně

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…