Konec přilepených zadků. Zelení „blokátoři silnic“ inovují

07.02.2024 11:24

Aktivistická klimatická skupina Poslední generace, známá pro své blokády silnic, kdy se její členové lepili k silnicím, mění svou strategii. S lepením je konec. Na svém webu proto zvou na školení, kde zájemci o účast na protestech naučí, jak deeskalovat konflikty. Procvičí dokonce „i nenásilné chování“. Mezitím na Alexanderplatz v Berlíně Poslední generace rozdává zbylé superlepidlo.

Konec přilepených zadků. Zelení „blokátoři silnic“ inovují
Foto: Repro: X
Popisek: Poslední generace rozdává lepidlo na Alexanderplatz v Berlíně

„Lepení je u konce,“ hlásí na sociální síti X aktivistická skupina Poslední generace z Německa. Tato extremistická klimatická skupina na sebe v posledních letech opakovaně upozorňuje provokativními akcemi, při kterých leckdy musí zasahovat i policie. K častým formám protestů pak patřilo právě lepení se, a to jak na silnice, tak i třeba obrazy.

Nyní skupina své příznivce vyzývá, aby se účastnili školení, jak správně protestovat a bojovat proti klimatickým změnám. „Pro naše budoucí aktivity byste si měli procvičit i nenásilné chování a deeskalaci konfliktů. Nechte se vyškolit!“ zve Poslední generace.

Na kurzu budou případní zájemci o zapojení se do aktivit Poslední generace seznámeni i se základními hodnotami skupiny. „Dokážete si představit, že byste se zapojili do Poslední generace? Pak je pro vás úvodní vzdělávací program tím pravým místem. Zde se seznámíte s našimi hodnotami a procvičíte si nenásilné chování a deeskalaci,“ píše se na webu Poslední generace.

„Školení vám poskytne informace, které potřebujete k rozhodnutí, zda se chcete připojit k protestu nebo se zapojit do činnosti Poslední generace jiným způsobem,“ uvádí Poslední generace.

Přesné místo školení bude zájemcům zasláno až po zadání vlastní e-mailové adresy. Mezi městy, kde se školení mohou pořádat, je například Berlín, Kiel, Wuppertal nebo Wolfsburg. Školení budou probíhat od 10. února až do 6. dubna.

Pokud uchazečům žádný z poskytnutých termínů nevyhovuje, mohou přijít na on-line školení, které se pořádá každou neděli přes Zoom.

Účast na školení je údajně podmínkou pro účast na protestu.

Celkově Poslední generace přichází s novou strategií. Krátce o tom, že už aktivistická skupina s lepením končí, mluví i v podcastu, který se ironicky jmenuje „Pevně přilepený“ (Festgeklebt).

Což je ještě zvláštnější i v kontextu toho, že před necelými 4 hodinami, než odkaz na díl podcastu sdíleli na sociálních sítích, sdíleli video, ve kterém dva aktivní členové Poslední generace rozdávají superlepidlo na Alexandrově náměstí v Berlíně.

„Dvě, tři, vezměte si,“ vybízejí kolemjdoucí.

Ze začátku si lidé superlepidlo brát nechtěli. „Lidi nechtějí dostávat dárečky,“ zklamaně krčí rameny aktivistka. „Škoda.“

Druhý aktivista pak přišel s vysvětlením, proč je lepidlo rozdáváno, když už Poslední generace prohlašuje, že s lepením přestává. „Přestáváme s lepením, ale máme ještě strašně moc superlepidla. Proto se ho teď musíme zbavit,“ uvedl a poukázal, že lepidel mají plnou krabici.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

PLACENÁ REKLAMA autor anonym, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAagar , 07.02.2024 12:01:09
€€ Poslední generace z Německa. Tato extremistická klimatická skupina€€ Hele, autore, je to krajní pravice nebo krajní levice? Jsou to potomci německých teroristů Frakce rudé armády Rote Armee Fraktion ? Každá diktatura má svoje proroky a průkopníky. Hitler je také měl. Koho by napadlo, když dělali bordel na schůzích a v ulicích, že budou své odpůrce za pár let posílat do lágrů a na šibenici? Fanatickou vírou začínají všechny režimy, které pak dělají z lidí otroky a oběti svých rudých, hnědých, zelených, barevných, duhových režimů a totalit!

|  5 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…