Konec vleklých sporů. Magistrát společně s Prahou 8 dořešil osud Centra Palmovka. Soud dá za pravdu současnému vedení radnice

15.09.2017 10:23

Stavební práce na budově Centra Palmovka se dají po více jak dvou letech znovu do pohybu. Že budova vždy patřila Praze 8, potvrdí soud v nejbližších dnech.

Konec vleklých sporů. Magistrát společně s Prahou 8 dořešil osud Centra Palmovka. Soud dá za pravdu současnému vedení radnice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova pražského magistrátu

Praze se zřejmě podaří vyřešit vleklý spor o budovu zamýšlené nové radnice Prahy 8, takzvaného Centra Palmovka. Na staveništi se už před více než dvěma roky zcela zastavily práce a následně byla zakonzervována. Důvodem byly dlouhé spory mezi pražským magistrátem, společností Centrum Palmovka a. s. a  společností Metrostav, komu vůbec stavba patří. Magistrát, na jehož pozemcích projekt začalo realizovat předchozí vedení radnice Městské části Praha 8, dlouhodobě odmítal, že by vlastníkem budovy byla právě akciová společnost Centrum Palmovka, na kterou předchozí vedení radnice stavbu budovy převedlo a ke stejnému závěru se dopělo i po půlročních smírčích řízeních.

Komplikovaný příběh čekal na rozhodnutí soudu, který teprve po více jak dvou letech nařídil letos na jaře první jednání. Mezitím se ale pražský magistrát, Centrum Palmovka a. s. a Praha 8 dohodli na smíru a ten by měl soud brzy potvrdit. Podstatou sporu je vlastnictví rozestavěné budovy, konkrétně to, že budova nikdy nepatřila akciové společnosti Centrum Palmovka, jak tvrdí současné vedení radnice, ale patří Magistrátu hlavního města Prahy a je svěřené do správy Praze 8.

Celá věc je o to pikantnější, že akciová společnost Centrum Palmovka je 100% vlastněná právě městkou částí Praha 8, a aktuální dohoda znamená, že postoupení práv právě na akciovou společnost bylo neplatné a postup současného vedení radnice, ale i magistrátu, byl správný.

„Nerozumím tomu, jak mohla celá situace zajít až sem, a jak vůbec mohlo předchozí vedení Radnice Prahy 8 začít stavět, aniž by mělo vyjasněné majetkoprávní vztahy,“ říká Karel Grabein Procházka, radní hlavního města Prahy pro správu majetku.

Zastupitelstvo hlavního města také na svém čtvrtečním jednání schválilo účelovou dotaci ve výši 600 milionů, určenou právě na dostavbu Centra Palmovka. Součástí dohody je, že nový objekt bude zároveň sloužit jako nové sídlo pražské záchranné služby, které záchranka dlouhodobě potřebuje.

„Kdybychom nové sídlo záchranné služby stavěli na zelené louce, tak třeba v Troji, kde se o sídle uvažovalo, by investice vyšla asi na 950 milionů,“ řekl Karel Grabein Procházka, radní hlavního města Prahy.

Dotace bude rozdělena do třech splátek. Nejprve Praha 8 obdrží 300 milionů a zbylé položky obdrží v okamžiku, kdy doloží, že první část dotace byla vyčerpána. Podmínkou dotace ale také je, že stavba bude dokončena do poloviny roku 2019.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…