Konečná v naději. Fiala se dá porazit

10.06.2024 16:30 | Monitoring

Předsedkyně KSČM Kateřina Konečná je nadmíru spokojená s výsledkem koalice STAČILO! ve volbách do Evropského parlamentu. Koalice skončila se ziskem 9,56 procenta hlasů na čtvrtém místě a získala dva europoslanecké mandáty. Volby podle Konečné ukázaly, že se dá porazit vláda Petra Fialy. „Jsou to první celorepublikové volby potom, co Petr Fiala začal vládnout. Ukázalo se, že není nemožné ho porazit,“ tvrdí Konečná.

Konečná v naději. Fiala se dá porazit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně KSČM Kateřina Konečná

Koalice STAČILO! získala v evropských volbách více hlasů než vládní STAN a Piráti a díky svým 9,56 procenta hlasů se do Evropského parlamentu vrátí europoslankyně Konečná a doplní ji z druhého místa právník Ondřej Dostál. Koalice SPOLU skončila druhá za hnutím ANO a připsala si 22,27 % hlasů, což v táboře Petra Fialy přineslo smíšené pocity.

Výsledek voleb proto podle Konečné ukázal, že vláda Petra Fialy se porazit dá. „Jsou to první celorepublikové volby potom, co Petr Fiala začal vládnout. Ukázalo se, že není nemožné ho porazit, což je podle mě velmi silný impulz,“ prohlásila šéfka komunistů.

„Ukázal, že k evropským volbám přišla řada lidí, kteří si uvědomili, jak důležitá je evropská politika, co vše se v Evropě mění, nebo co jim naopak Evropa přikazuje. Pokud tam nebudou europoslanci, kteří se jich budou zastávat, tak už je s tím těžko něco dělat doma,“ vysvětlovala Konečná v rozhovoru pro Irozhlas.cz.

Velký výsledek zároveň zaznamenala koalice Přísahy a Motoristů, která skončila se ziskem 10,26 % hlasů na třetím místě. Velkým šokem naopak skončily volby pro SPD, které sotva přelezlo pětiprocentní hranici a získalo jeden mandát. „Ukázalo se obrovské odhodlání lidí hledat i jiné cesty, než jsou ty, které jsou nalajnované v Poslanecké sněmovně,“ všimla si Konečná.

Volební úspěch koalice STAČILO! se nejspíše přetaví do pokračující spolupráce i v dalších volbách. „Do krajských voleb se to v řadě krajů už rýsuje. To bylo bez ohledu na výsledek. Máme signály, že v podstatě takto se lidé z těch stran domlouvali i na krajské úrovni,“ uvedla Konečná.

„V některých krajích půjdou ještě z rozšířenějších koalic některých dalších stran. Někde třeba zůstane jen jedna ze stávajících stran a přidají se jiné. Ve většině krajů, ne asi úplně ve všech, ale ve většině, si myslím, že STAČILO! bude tou značkou, kterou můžou voliči hledat i u krajských voleb,“ dodala Konečná, že dál než ke krajským a senátním volbám zatím koalice neuvažuje.  

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Důchodová reforma

Jak vysvětlíte, že teď kritizujete vládu za navyšování věku odchodu do důchodu, přitom to není tak dlouho, co jste to taky navrhovala a tehdy vás zastavila Maláčová? A druhá věc, co mě zajímá, jestli máte připravenou nějakou vlastní důchodovou reformu, protože když jste byli ve vládě, tak jste s žád...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Fiala se všem vysmívá a tady má výsledek, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepepek vyskoč ze senátu , 10.06.2024 16:56:31
Fiala se porazí sám svoji neschopností

|  6 |  0

Další články z rubriky

„Babiš nebyl agent StB.“ Rána ze Slovenska. Odpůrci bez sebe: Hnus. Nehoráznost

18:50 „Babiš nebyl agent StB.“ Rána ze Slovenska. Odpůrci bez sebe: Hnus. Nehoráznost

Slovenské ministerstvo vnitra uznalo, že Andrej Babiš byl neoprávněně evidován jako agent StB v někd…