Konference v Praze připomene 100. výročí genocidy Arménů

10.03.2015 6:28

Na Právnické fakultě Univerzity Karlovy se dnes na konferenci Zločin genocidia - právní a politické aspekty bude hovořit o genocidě Arménů v osmanském Turecku. Mezi pozvanými hosty je například místopředseda arménského Národního shromáždění Eduard Šarmazanov.

Konference v Praze připomene 100. výročí genocidy Arménů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Konference, ilustrační foto

Konferenci, která se koná při příležitosti stého výročí genocidy, v pondělí předcházelo v Českém muzeu hudby zahájení výstavy Genocida Arménů: titulní strany světového tisku. Ta potrvá do 22. března. 
   
Výstava představuje mezinárodní dobový tisk, který se pronásledování Arménů a masakrům na nich spáchaných obsáhle věnoval a upozornil na perzekuce a genocidu arménského lidu. Zpravodajci pocházeli z Velké Británie, Ruska, Francie i Spojených států. Referovali o takzvaných hamidiánských masakrech v letech 1894 až 1896, zvěrstvech v provincii Adana z roku 1909 a genocidě v letech 1915 až 1923. 
   
Řada zpráv a článků se zabývala humanitárními důsledky genocidy, jako například osudem deportovaných Arménů, péčí o sirotky a záchraně unesených žen a dětí. Tak se podle pořadatelů získaly informace informace o genocidě jako fenoménu, o jejím průběhu a důsledcích. 
   
Ve znamení 100. výročí genocidy Arménů a otázek kolem současného islámského fundamentalismu se uskuteční i další konference ve středu ve Velkém sálu v Goethe Institutu. Pořádat se bude pod záštitou velvyslanectví Arménské republiky v Praze a Italského kulturního institutu v Praze. Mezi hlavními hosty konference budou arménský velvyslanec Tigran Sejranjan a bývalí ministři zahraničí Cyril Svoboda a Karel Schwarzenberg. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste, čtk

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ochladíme vám hlavy, vzkázalo nám Rusko. Vážná věc

8:44 Ochladíme vám hlavy, vzkázalo nám Rusko. Vážná věc

Rusové útočí na ukrajinské obránce nejen v Charkovské oblasti. K útokům dochází na 4 místech a situa…