Konferenci Forum 2000 zahájil dalajlama v předtočené zdravici

22.10.2012 12:36

Konference Forum 2000 začala v pondělí v Praze předtočenou zdravicí tibetského duchovního vůdce dalajlamy. Účastníkům vzkázal, že v současném světě, v němž se hovoří o nutnosti změn, musí každý začít sám u sebe. Nelze podle něj čekat na to, že změny přijdou zvenčí. Uvedla ČTK.

Konferenci Forum 2000 zahájil dalajlama v předtočené zdravici
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Forum 2000

"Mluvíme s lidmi o změně světa a vždy říkám, že musíme začít od jednotlivce. A pak se mohou tyto myšlenky šířit dál," uvedl ve videopozdravu dalajlama, který se stal novým členem mezinárodního poradního výboru Nadace Forum 2000.

Účastníci debat často vzpomínají na Havla a jeho odkaz

Letošní 16. ročník konference je věnován roli médií ve společnosti. V úvodních debatách se často vzpomínalo na zesnulého Václava Havla, který byl spoluzakladatelem konferencí Forum 2000. Účastníci debat hovořili o jeho odkazu.

Jako o vynikajícím příteli o něm mluvil i tibetský duchovní vůdce. Přítomné vyzval k uskutečňování Havlových myšlenek a k debatě o současných problémech. Dalajlama, nositel Nobelovy ceny za mír, byl častým Havlovým hostem, setkal se s ním i těsně před jeho smrtí. Do ČR by měl dalajlama opět dorazit příští rok. Letos se Fora 2000 účastní premiér exilové tibetské vlády Lozang Sanggjä. Havel podporoval Tibeťany v jejich úsilí o zajištění lidských práv.

Stále je potřeba pomáhat opozicím v zemích s autoritářskými režimy

Ministr zahraničí a kandidát na prezidenta Karel Schwarzenberg (TOP 09) uvedl, že i nadále je třeba se zaměřovat na pomoc opozici v zemích, kde vládnou autoritářské režimy a kde není svoboda. "Je naší povinností pomáhat," uvedl Schwarzenberg v debatě o "moci bezmocných".

Nadace Forum 2000 ztělesňuje Havlovo dědictví v oblasti podpory demokracie, lidských práv a rozvoje občanské společnosti. Účastníci konference každý rok debatují o aktuálních problémech světa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…