Konflikt, který zatřásl i StB. Na byt Vladimíra Menšíka v roce '77 zazvonil Landovský. Chtěl probrat věci. Menšík zareagoval tak, jak by dodnes nikdo neuvěřil

13.06.2020 4:44 | Zprávy

CHARTA 77 Pavel Landovský byl za komunismu pravidelně stíhán a trestán. Podle policejních záznamů, které mají ParlamentníListy.cz k dispozici, sice navenek působil odhodlaně a bojovně, avšak na druhé straně ho tehdejší stav věcí vyloženě ničil. Často se ocital nejen bez prostředků, ale také bez blízkých lidí. A právě v této době kolem vzniku Charty se Pavel Landovský rozhodl navázat na dřívější přátelství s ivančickým rodákem Vladimírem Menšíkem. Vydal se proto k němu domů na Michelskou pláň. Že to dělat neměl, v tu chvíli netušil.

Konflikt, který zatřásl i StB. Na byt Vladimíra Menšíka v roce '77 zazvonil Landovský. Chtěl probrat věci. Menšík zareagoval tak, jak by dodnes nikdo neuvěřil
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Vladimír Menšík

Při pátrání v pečlivě dochovaných svazcích Archivu bezpečnostních složek nás zaujal ten s registračním číslem 24021. Nese krycí jméno „Boháček“ a příslušníky S-StB Praha byl zaveden v lednu 1975 jako spis prověřované osoby k Pavlu Landovskému. V rámci tohoto spisu narazily ParlamentníListy.cz na informace, které zprostředkovaně popisovaly událost Landovského návštěvy u Menšíka doma.

„Pramen zjistil od svého přítele Procházky, kameramana z ČsT, že došlo k výstupu mezi hercem Landovským a Menšíkem. Landovský se snažil navštívit Menšíka v jeho bytě. Když mu přišel Menšík otevřít, snažil se Landovský s ním hovořit v jeho bytě a získat u něho slyšení, jak je perzekuován současným zřízením,“ stojí v oficiálním úředním záznamu, který má redakce k dispozici.

Na konci 70. let byl již Vladimír Menšík obrovskou personou. Měl za sebou desítky rolí, ocenění a popularitu, jaká se nedostávala snad nikomu jinému. Připomeňme, že do roku 1977, kdy se návštěva uskutečnila, hrál ve filmech Dědeček automobil, Král Šumavy, Dařbuján a Pandrhola, Práče, Partie krásného dragouna, Pane, vy jste vdova! nebo v pohádce Tři oříšky pro Popelku.

Pane, vy jste vdova! (1971, repro Youtube)

Pavel Landovský chtěl zjevně slovní a možná i reálnou podporu. Nestalo se.

Jak totiž dále stojí v úředním záznamu onoho setkání: „Menšík mu ve vstupu energicky zabránil. Když se Landovský odvolával na dřívější přátelství, proti tomu se Menšík ohradil s tím, že byli přátelé, ale po tom všem, co Landovský dělá, jejich přátelství dávno skončilo. Landovskému sdělil, že pokud on bude v bytě bydlet, nesmí překročit práh tohoto bytu,“ citoval policejní major svůj zdroj.

Dodejme, že Landovského eskapády byly proslulé. A pravidelně se spojovaly nejen s alkoholem, ale čas od času i s nějakou tou fackou nebo přímo rvačkou. Svědčí o tom nejen policejní složky, ale také četná svědectví kolegů nebo televizních a divadelních zaměstnanců.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…