Konspirace, dezinformační weby, vyjádřila se Lenka Bradáčová k tomu, co píší u Pavla Šafra

01.02.2019 11:01

Deník Právo přinesl ve svém dnešním vydání rozhovor s vrchní státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou. Ta odmítla, že by po změně ve vedení několika bezpečnostních sborů získávala od jejich šéfů informace o kauzách.

Konspirace, dezinformační weby, vyjádřila se Lenka Bradáčová k tomu, co píší u Pavla Šafra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lenka Bradáčová

Bradáčová úvodem hovořila o změnách na postu policejního prezidenta, šéfa Národní centrály proti organizovanému zločinu i ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů. Podle jejích slov se jednoznačně zlepšila komunikace mezi jejím úřadem a GIBS a NCOZ i vedením těchto složek. Odmítla však, že by nově jmenovaní šéfové těchto sborů byli s ní spřízněni a že by díky nim mohla získat informace o kauzách, které tyto útvary řeší. 

„Považuji to za totální nesmysl. Znám všechny konspirační teorie, kterých je na různých dezinformačních webech celá řada,“ poznamenala. O tom mimo jiné psalo v minulosti Svobodné fórum šéfredaktora Pavla Šafra. 

Například o Radimu Dragounovi, řediteli GIBSu, napsalo Svobodné fórum toto: „Získal velkou podporu jak ze strany kolegů státních zástupců včetně své nadřízené, pražské vrchní žalobkyně Lenky Bradáčové, tak i mezi ‚politickými špičkami‘. Kým konkrétně, deník Právo neuvedl. ‚Vím, že se na něj ptali vedoucích žalobců i Lenky Bradáčové a ta měla sdělit, že z řad státních zástupců je Dragoun jediný vhodný kandidát,‘ prozradil tehdy Právu zdroj z justičních kruhů.“

„Podle zdrojů deníku FORUM 24 je Jiří Mazánek považovaný za člověka blízkého Babišovi. Jako bývalý vyšetřovatel protikorupční policie se v minulosti zabýval několika kauzami týkajícími se agresivního podnikání majitele Agrofertu a vyřešil je odložením v jeho prospěch. Pracoval i na známé starší kauze podezření z nezákonného převzetí Lovochemie, kterou zpočátku dozorovala tehdejší litoměřická státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Odložený případ vrátila policii k došetření, jelikož podle ní byla ‚ta věc odložena nezákonně a nedůvodně‘,“ poznamenal server pro změnu k Mazánkovi, šéfovi NCOZ.

Původní text ZDE

Sama Bradáčová nyní v rozhovoru přiznala, že všechny tři pány zná z dřívější spolupráce. „Musím říci, že jsme spolupracovali, například s nynějším ředitelem GIBS i s ředitelem NCOZ na řadě trestních věcí, když byli ještě v pozicích řadových policistů či první z nich řadovým státním zástupcem a ani já ještě nebyla ve vedoucí funkci. A tyto teorie skutečně považuji za konspirace, a je z těchto výroků vidět, jak málo jejich autoři rozumějí práci státního zastupitelství, policie a průchodnosti informací,“ podotkla. 

Následně v rozhovoru rozebrala také jednotlivé kauzy a hovořila o práci státních zástupců. „Patnáct státních zástupců, kteří jsou přiděleni k našemu odboru závažné hospodářské a finanční kriminality, se loni zabývalo 240 věcmi. Podali dvacet obžalob, což je taky už standard, z čehož ve dvaceti věcech bylo u soudu rozhodnuto. V patnácti byla uznána vina, v pěti byl vynesen zprošťující verdikt, ale pouze jeden je pravomocný. I tady statistika i přes tu kritiku, kterou jste v některých konkrétních věcech konstatoval, svědčí o tom, že jsou státní zástupci úspěšní,“ poznamenala Bradáčová se slovy, že si za prací svých podřízených stojí. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…