Konspirační teorie čtyř amerických senátorů. Jde o čínské vagony metra. Na to se podívejte

25.01.2019 10:20

Hysterie kolem čínské společnosti Huawei má pokračování v Americe, kde se teď obávají, že úředníci, kteří budou cestovat vagony podzemního metra do Pentagonu či Bílého domu, budou sledováni. Přístroje, které by měly k tomuto špiclování sloužit, by měly být údajně samotné vozy metra z Číny. Myslí si to čtyři američtí senátoři, kteří vyzvali dopravní podnik Washingtonu, aby pro podzemní dráhu nekupoval čínské vagony, informuje deník MF Dnes.

Konspirační teorie čtyř amerických senátorů. Jde o čínské vagony metra. Na to se podívejte
Foto: pixabay.com
Popisek: USA- ilustrační foto

„Přece si nemyslíte, že když nám Čína dodá vozy metra, nebudou tam miniaturní, nebo dokonce mikroskopická udělátka, jimiž nás budou neustále sledovat,“ bouří se američtí senátoři. Nejrůznější teorie hovoří také o tom, že ve zmíněných vagonech může být něco, co v případě americko-čínské krize umožní Číňanům na dálku zablokovat dveře a znemožní to tisícům pasažérů vystoupit. Nebo nastoupit. Nebo Peking nedovolí vlakům se rozjet, čímž totálně ochromí americké město, úřady, ministerstva a Pentagon zrovna ve chvíli ohrožení.

Dívat se na to tímto pohledem senátorů ale znamená, že Čína už má Ameriku v hrsti. Čínské vozy jezdí v metru v Bostonu, Los Angeles, Chicagu a Filadelfii. Čili Amerika je v podstatě obklíčena. Washington chce objednat až osm set vagonů. Jiná města kromě Washingtonu však očividně senátorům ani bezpečnostním expertům tolik nevadí.

Anketa

Je v České republice ohrožena demokracie?

30%
70%
hlasovalo: 11547 lidí
Washington nejspíše považují za zcela jiný případ z několika důvodů. Špionáž by zde mohla probíhat tak, že sledovací přístroje ve vagonech na linkách, které jezdí k Pentagonu a Bílému domu, budou podle speciálního algoritmu ráno i vpodvečer zachycovat úředníky a jejich tváře odesílat do Pekingu.

Mohli by teoreticky odhalit, že v USA se něco chystá, když spousta zaměstnanců obou úřadů nepojede večer domů. Existují ještě horší scénáře, kdy ve vozech začnou explodovat nálože ukryté tam už v Číně při montáži, ochromí dopravu metropole USA a vytvoří chaos.

Čína však podle expertů tuto zakázku za miliardu dolarů nejspíše vyhraje. Soupeři podle nich nemohou cenou čínské vagonce CRRC konkurovat, protože dostane státní dotace, jelikož dodat vozy zrovna pro washingtonské metro je ve vojenském zájmu Číny. V Americe není žádný domácí výrobce vozů metra. Čína už byla v USA víckrát obviňována z toho, že používá běžné výrobky ke špionáži.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…