Konvička je nový Okamura. S islámem by bojoval lépe, kdyby místo politiky plodil děti, vzkázal mu politik od Kalouska a pochlubil se, jak se v tomto směru daří jemu

04.07.2015 8:08

Na tom, jestli může nové hnutí Blok proti islámu, vedené přírodovědcem Martinem Konvičkou, uspět v krajských volbách na podzim příštího roku, se odborníci neshodují. Vyplývá to z ankety, jejíž výsledky zveřejnil server Novinky.cz. A připomněl, že Konvička svou účast v krajských volbách ohlásil na úterní pražské demonstraci.

Konvička je nový Okamura. S islámem by bojoval lépe, kdyby místo politiky plodil děti, vzkázal mu politik od Kalouska a pochlubil se, jak se v tomto směru daří jemu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Konvička

Podle analytika Jana Herzmanna Konvičkovo hnutí uspět může. „Obávám se, že ano. Zdá se mi, že postoj k islámu se u nás mění v psychózu, ačkoliv to není žádné zásadní téma. Nevylučuji, že v některých lokalitách a krajích by měli šanci dostat se přes pětiprocentní hranici,“ řekl Herzmann.

Opačný názor má naopak politolog Tomáš Lebeda. „Za těchto okolností spíš neuspějí. Krajské volby jsou přece jen odlišné, všude kandidují specifické subjekty spojené s kraji. Nikdo neví, co se do té doby stane, ale zatím je to věc, která spíše rezonuje médii, než aby měla nějakou reálnou podporu,“ myslí si.

Jestli chce bojovat proti islámu, ať má co nejvíce dětí

Podle politologa Jana Bureše z pražské Metropolitní univerzity má Blok proti islámu šanci, pokud zmírní rétoriku některých svých příznivců. „Česká společnost je k extremistům z prava opatrná díky zkušenosti s nacismem. Na té demonstraci padly výkřiky o plynu, to českou společnost může hodně nadzvednout, řeknou si, že už je to příliš. Ale pokud budou sofistikovanější, tak to jistou odezvu může mít,“ řekl Bureš.

Naopak k tomu, zda by Konvičkovo hnutí mohlo uspět, jsou poměrně skeptičtí politici. Například šéf hnutí STAN Petr Gazdík se Konvičkovi rovnou vysmál: „V krajských zastupitelstvech islám zjevně nezastaví. Jestli chce skutečně bojovat proti islámu, měl by mít co nejvíce dětí. Já už mám čtyři,“ uvedl Gazdík.

Ten se do zakladatele Bloku proti islámu posléze opřel ještě drsněji. „Myslím, že Martin Konvička je nový Tomio Okamura, který zakládal stranu jen proto, aby z toho něco vyzískal. Stejně tak pan Konvička bojuje s islámem proto, aby z toho něco vyzískal,“ uvedl.

Celý text je ZDE


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…