Korespondenční volby. A bez ověření bydliště?! Havlíček v ČT zuřil nad tím, co má ještě přijít

25.01.2024 22:10 | Monitoring

Po šesti dnech prošla volba poštou pro Čechy žijící v zahraničí úspěšně prvním čtením. Vládní koalice stanovila přesný čas hlasování korespondenční volby. „Znásilňují jednací řád. Boj teprve začal,“ prohlásil místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček (ANO) ve čtvrtečním pořadu Interview ČT24. Vysvětlil, proč ANO požaduje zakotvení obecného referenda, a prozradil, zda si zase bude stěžovat u Ústavního soudu, že nemohl ve Sněmovně mluvit.

Korespondenční volby. A bez ověření bydliště?! Havlíček v ČT zuřil nad tím, co má ještě přijít
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček

Boj o korespondenční volbu podle Havlíčka dnešním dnem začal: „Teprve to začalo, dnes to vláda ukončila pevným hlasováním, podotýkám, že je to poprvé v novodobé historii Parlamentu, kdy se dalo pevné hlasování v prvním čtení,“ uvedl v pořadu Interview ČT24 stínový ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Připomněl, jak kriticky se k pevnému hlasování stavěl Petr Fiala, ještě když byl v opozici. „Pan premiér Fiala ještě v době, kdy byl opozičním předákem a my jsme udělali jednou jedinkrát pevné hlasování, a to ve třetím čtení po roce a půl jednání v rámci EET, tak tehdy řekl, že jsme znásilnili jednací řád,“ připomněl Havlíček.

„Oni znásilňují jednací řád co dva tři měsíce,“ řekl k vládní pětikoalici a jejím praktikám ve Sněmovně. „My jsme upozorňovali, že tento boj bude velmi tvrdý, pro nás je to principiální, zásadní záležitost,“ podotkl opozičník.

„Co my kritizujeme, že svoboda jedince končí tam, kde začíná toho dalšího. A já jsem přesvědčen, že komfort toho, kdo chce volit pohodlněji, nemůže být výše, než je svoboda toho druhého, který nechce, aby se mu jeho blízcí dívali přes rameno, když volí a chce být za tou plentou,“ uvedl Havlíček k rizikům korespondenční volby, která je podle něj zneužitelnější než jakákoliv jiná volba.

Pokud by se korespondenční volba odsunula na rok 2026, mohla by podle Havlíčka vláda prokázat veřejnosti to, že jí nejde o rok 2025 a že to nedělá jen proto, aby získala 0,3–0,7 procenta v nejbližších parlamentních volbách. „Já jsem přesvědčen, že tohle vláda neudělá právě proto, že hraje o ten rok 2025,“ míní Havlíček. „Změna způsobu hlasování je skutečně tak zásadní změnou, že by o tom měla rozhodovat ústavní většina,“ podotýká.

Anketa

Jste pro zrušení koruny a zavedení eura v ČR?

94%
hlasovalo: 57766 lidí
Následně vysvětlil, proč chce ANO obecné referendum: „Jsou určité zásadní věci, u kterých se domníváme, že by stálo za to, aby se k tomu vyjádřili lidé. Dali jsme to dokonce i s korespondenční volbou nebo třeba s eurem. Jsou to velmi výjimečné nástroje, ale nevidíme důvod, proč by se nedaly výjimečně využít. Je to také dáno tím, jak tlačí tato vláda. Nás ani ve snu nenapadlo, že by vláda teď vytáhla kartu toho, že se bude zavádět euro, to bylo jako výstřel z aurory, mimo jiné dost nepovedený,“ sdělil 1. místopředseda hnutí ANO.

Budou si opět stěžovat u Ústavního soudu? „Nevíme, jestli se obrátíme na Ústavní soud. Jestliže už dnes z některých stran pětikoalice zaznívá, že se bude měnit i to, co už připravili, ve smyslu toho, že to ještě zjednoduší, a to tak, že se nebude ověřovat bydliště... Já tomu nechci věřit, že by to skutečně mysleli vážně, to byl snad nějaký úlet. Ale když to dá na své sítě předsedkyně Poslanecké sněmovny, tak pokud byla při smyslech, tak předpokládám, že je to skutečně stanovisko TOP 09. Záleží na tom, co se namíchá v rámci korespondenční volby v druhém a případně v třetím čtení, podle toho, jak to finále bude vypadat, se rozhodneme, jestli půjdeme k Ústavnímu soudu,“ uvedl Karel Havlíček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Uf,,,,,,! Uf....!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusekámoš , 26.01.2024 10:23:27
To snad není ani pravda, takové lumpárny se neděly ani za komunistů !!! Bez ověření bydliště znamená, že může být zneužit hlas kohokoliv, koho najdou na ulici ??? Nebo posebrat hlasy starých lidí po vesnicích a odvézt je za hranice a odtud je poslat !!! Lidí z neziskovek se k takové špíně najde dost !

|  7 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…