Koronavirus: Nemáme se čím chránit! Ředitel nemocnice varoval před italským scénářem

14.03.2020 17:31

Šéf resortu zdravotnictví za hnutí ANO Adam Vojtěch na rovinu uvedl, kolik v České republice schází respirátorů. Nejen lékařům, ale např. také poskytovatelům sociálních služeb. Vládě Andreje Babiše za to vyčinil ředitel Nemocnice Slaný Štěpán Votoček. To, co dělá Babišova vláda, by prý dokázal i komunista Miloš Jakeš, ale v aktivitách, které by zdravotníkům pomohly, podle jeho názoru Babišova vláda absolutně selhává.

Koronavirus: Nemáme se čím chránit! Ředitel nemocnice varoval před italským scénářem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Adam Vojtěch

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch pro Český rozhlas prohlásil, že v České republice schází až milion respirátorů, které by ochránily v prvé řadě lékaře v nemocnicích, zdravotní sestry i doktory-praktiky.

Rozvezli jsme určitou nouzovou dávku respirátorů, které jsme nakoupili. Je jich asi 50 tisíc. Rozvezly se do krajů, do klíčových nemocnic s infekčními klinikami a do zdravotnických záchranných služeb,” řekl v sobotu v poledne Vojtěch ve vysílání Radiožurnálu. „Je velmi těžké říci, kolik chybí respirátorů. Poptávka je v rámci milionu respirátorů... Ve zdravotnictví chybí v řádech stovek tisíc, možná až milion,“ dodal.

Některé kraje na tom jsou lépe, některé hůře. Ve Středočeském kraji dostali zdravotníci jen 50 respirátorů, ale v jiných krajích jsou na tom lépe. Veřejnoprávní rozhlas oznámil, že kupříkladu Ústecký kraj má k dispozici asi 2900 respirátorů. Naproti tomu v Jihomoravském kraji jsou k dispozici jen asi dvě stovky respirátorů a v Olomouckém kraji mají k dispozici jen několik desítek respirátorů. V Moravskoslezském kraji, kde je podle České televize 10 případů nákazy koronavirem, je k dispozici asi 1200 respirátorů.

Ředitel Nemocnice Slaný Štěpán Votoček prozradil v České televizi, že má k dispozici jen 40 respirátorů, od vlády žádné nedostal a ani neví, kdy nějaké dostane. „Já to považuji za obrovské selhání,“ poznamenal pan ředitel.

V této souvislosti varoval před příchodem italského scénáře a kolapsu celého systému i v České republice. „My se také včas nechráníme, protože navzdory slibům vlády nemáme čím,“ varoval ředitel. „Je strašně snadné zavřít hranice, zavřít obchody, to je strašně snadné, ale něco aktivně konat, sehnat nové testy, sehnat dostatek prostředků, zajistit dostatek call center, všechno toto absolutně selhává,“ zlobil se Votoček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…