Korupce a klientelismus. Rozsudek nad Lessym ukazuje poměry v policii

04.07.2013 21:01

Přestože bývalý policejní prezident Petr Lessy byl zproštěn obžaloby už v polovině května, plné znění rozsudku je známé až nyní. Obsahuje četné informace nejen o samotném případu, ale i o korupci, špatné práci kontrolních a inspekčních orgánů, podezření o klientelismu, mobbingu a dalších problémech, které údajně na Policii ČR panují. Jeho plné znění přinesl server E15.cz.

Korupce a klientelismus. Rozsudek nad Lessym ukazuje poměry v policii
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Policejní prezident Petr Lessy

Soud se totiž kromě samotného podezření z trestného činu, kterého se měl podle obžaloby Lessy dopustit, zabýval i řadou dalších záležitostí. Rozsudek například přináší informace o dvacetimilionovém schodku jihomoravské policejní správy za rok 2009, kde bylo reálné podezření z možné ekonomické trestné činnosti.

Zmíněn je i případ takzvaného Delta týmu, při jehož zásahu v lednu 2009 zemřel Vietnamec. Soud v této souvislosti hovoří o laxním přístupu nadřízených, neboť někteří členové týmu byli podezřelí z nezákonných postupů při vyšetřování. Tyto informace směřují k Jaroslavu Vaňkovi, který byl náměstkem jihomoravské policie do konce roku 2009, než ho vystřídal Lessy.

Lessy se možná do policie vrátí

Nechybí ani zmínka o takzvaném Toflově gangu, tedy skupině podnikatelů, bývalých policistů, kteří byli napojeni na stávající policisty, a tak mohli vydírat svoji konkurenci. „Obžalovaný se od plukovníka Šlachty dozvěděl, že policie rozkrývá velmi závažnou trestnou činnost, páchanou na území jižní Moravy, do které mohli být podle tehdejších poznatků zapojeni zde působící policisté. Bylo určité podezření, že s ohledem na rozsah a působení gangu – více jak deset let – o jeho činnosti mohli být informováni vysoce postavení policisté,“ stojí mimo jiné v rozsudku.

Petr Lessy byl obviněn ze zneužití pravomoci úřední osoby a pomluvy náměstka ředitele zlínské krajské policie Jaroslava Vaňka, soud ho 16. května osvobodil. V současné době zvažuje návrat do řad policie. 

reklama

autor: nem

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…