Korupce není věcí jen pravice, upozorňuje v komentáři Komárek

03.03.2012 10:38

Brzy se ukáže, zda je lhářem guru VV Vít Bárta nebo poslankyně Kristýna Kočí nebo dokonce oba, když se přou o to, zda jeden druhému předal úplatek nebo půjčku. V této věci započne za několik dní soud. Před spravedlností stanou i někteří z lidí, na které padá stín kauzy ProMoPro, ale ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) mezi nimi nebude. Prý nejsou důkazy jeho viny. Tyto dva příklady dobře osvětlují v Česku vládnoucí mikrokorupci panující uvnitř politických stran a makrokorupci stojící na šití státních zakázek na míru jedné firmě.

Korupce není věcí jen pravice, upozorňuje v komentáři Komárek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

S korupčními kauzami se v poslední době roztrhl pytel. S přicházejícím jarem jsme ovšem svědky něčeho, co v českých poměrech nebývá až tak obvyklé. Tři z těchto kauz by se mohli dočkat soudního rozuzlení a výroků o vině i trestu. Před soudem stane guru VV Vít Bárta nebo někteří z lidí, kteří mají na triku kauzu ProMoPro. Komentář k této situaci napsal Martin Komárek a uveřejnila ho sobotní MF Dnes.  

Stále nebyl odsouzen a zatčen nikdo mocný

„Všechny případy, budou-li vyřešeny, jsou navíc modelové, ukazují jakousi mikrokorupci a makrokorupci. „Mikrokorupce“ bují uvnitř stran. Šéfové si kupují loajalitu svých podřízených. Často nikoliv hotovými penězi, ale prebendami, trafikami a výhodami, což se stíhá hůř, než když předáváte elegantní obálky či umaštěné pytlíky s oběživem. "Makrokorupce“ spočívá v dojení státních nebo obecních zakázek jako v případě ProMoPro. Zakázka se ušije na míru jedné firmě, je předražena a podnikatel se rozdělí s politiky nebo úředníky o nepřiměřený zisk. Ti pak něco strčí do rodinného prasátka a něco přispějí věčně hladové rodné straně,“ píše komentátor.

Korupce není věcí jen pravice

Čtenář by ale neměl získat dojem, že se korupční kauzy dotýkají jen pravicové vlády. Vyšlo také najevo, že dva členové ČSSD si kupovali podporu svých kolegů. Sečteno a podtrženo lze říci, že korupce různého druhu je spíše pravidlem než výjimkou.

Komárek v této souvislosti odkazuje na výrok vicepremiérky Karolíny Peake (VV), která prohlásila, že korupce ubude až tehdy, když bude zatčena nějaká velká ryba. Zřejmě ale nepočítala s tím, že tato ryba by mohla být z její vlastní strany, uzavírá autor.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…