Korupční kauzy jsou takový český vrak Concordie, říká zakladatel CorruptTour

15.02.2012 21:20

Filozof a překladatel Petr Šourek založil novou cestovní kancelář CorruptTour, která vozí klienty za českou korupcí. Rozhodně podle něj nejde o recesi, přesto připouští, že částečně je project typická česká švejkovina. Divákům vše objasnil v pořadu Hyde Park na ČT24.

Korupční kauzy jsou takový český vrak Concordie, říká zakladatel CorruptTour
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Šourek bere svou aktivitu velmi vážně. „Recesi bych věnoval půl dne. Tohle se připravovalo mnohem déle, je to něco většího, složitějšího. U nás funguje opravdu všechno jako v cestovní agentuře,“ uvedl.

Někdo má ropu, my korupci

Jedná se prý jak o performanci, tak o podnikatelský záměr. „Korupce je určitá surovina. Jako někdo má dřevo, někdo ropu, my máme korupci,“ říká Šourek. Lidem se snaží ukazovat realitu – média to podle něj nedělají. „Korupční kauzy se sledovat nedají. Vždycky jen vybublají a zmizí,“ prohlásil.

Zájem lidí je podle podnikatele velký, rozhodně se nedá říct, že by občany tuzemské problémy nezajímaly. „Nemyslím, že lidé jsou v letargii. V podstatě je in zajímat se o veřejné dění,“ tvrdí Šourek.

Praha? Bémova dokonalá mašinérie

Nejvíce výletů se zatím pořádá po Praze. Velkým zdrojem je například dopravní podnik. „Celý dopravní podnik je velký soubor kauz. Celá Praha byla taková dokonalá mašinérie, což ukázala pobémovská éra,“ uvedl Šourek. „SMS jízdenka? To je taková dárcovská jízdenka,“ dodal.

SLEDUJEME téma: Korupce

Šourek rozhodně nemá pocit, že v Česku je problém korupce v zákonech, vidí ho v lidech. Sám to na tvých túrách poznává. „Důležitá je atmosféra v autobuse. Lidé si vyměňují informace, zážitky... Často si řeknou víc než jim kdy řekneme my,“ říká. Odezva na jeho aktivitu je velká – lidé sami navrhují nová témata. „Předpokládal jsem, že bude velká odezva, ale tohle je úplná smršť,“ popisuje podnikatel.

„Ten nápad je považován za typickou českou švejkovinu,“ přiznal po jednom z dotazů Šourek. Agentura má v základu osm základních členů a v zahraničí podobná iniciativa neexistuje. „Lidé se jezdí dívat na vrak Costa Concordia. My tady takových vraků máme velice mnoho. Je to katastrofická turistika,“ myslí si Šourek. Popřel, že by na korupci vydělával. Uvedl, že jeho zisky záviděníhodné nejsou. „My si necháváme zaplatit zpracování zážitku, ne korupci,“ tvrdí.

Šourek u diváků uspěl. Z 394 hlasujících se na jeho stranu přiklonilo 83 procent, mínus mu dalo 17 procent.

reklama

autor: joh

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…